Küresel tahvil piyasalarında oynaklık dün de devam ederek Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyesi olan 1,056'yı, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri de son 8 ayın zirvesi olan 2,49'u test etti. Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini düşürmesinin ardından faizler sınırlı da olsa gerilerken, dolar endeksi 95,23'ten 94,30'a kadar düştü.
Dünya Bankası küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3'den yüzde 2,8'e düşürürken, gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 4,4 ve gelecek iki yıl boyunca sırasıyla yüzde 5,2 ve yüzde 5,4 büyüyeceğini tahmin etti. Dünya Bankası'nın açıklamasında gelişmekte olan ülkelerin, dört yıldır hayal kırıklığı yaratan performansın ardından ivme kazanmakta halen zorlandığı belirtilirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışını 2016'ya ertelemesinin hem ABD hem de küresel ekonomi için daha iyi olacağı ifade edildi.
ABD'de dün piyasa faizlerindeki yükseliş eğilimine karşın pay piyasalarındaki pozitif seyir dikkati çekti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,33, S&P 500 endeksi yüzde 1,20 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 değer kazandı. Analistler, bugün açıklanacak perakende satışlar verisinin takip edileceğini ifade ederek, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin kredi notunu teyit etmesi ve Dünya Bankası'nın açıklamalarının ardından piyasalarda pozitif seyrin devam edebileceğini tahmin ediyor.
Avrupa tarafında S&P, Yunanistan'ın kredi notunu "CCC+"dan "CCC"ye düşürdü ve görünümü negatif olarak açıkladı. Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve açıklanan sanayi üretimi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından tahvil piyasasında artan oynaklığa karşın pay piyasalarında yükseliş isteği öne çıkıyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,40, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,13, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,75 yükseldi.
Asya tarafında Çin'de açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentiler seviyesinde olması ve Güney Kore Merkez Bankası'nın politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1,50'ye çekmesinin ardından borsalarda yükselişler görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,43, Çin'de Şanghay endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,09 yükseldi.
Yurtiçinde koalisyon kurulabileceği yönündeki beklentilerin artmasıyla piyasaların pozitif bir seyir izlediğini dile getiren analistler, bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini kaydediyor. Dün dolar/TL 2,7570'den 2,7355'e kadar gerilerken, BIST 100 endeksi günü yüzde 2,05 artışla 79.748 puandan tamamladı.
AA Finans'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün açıklanacak nisan ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin anketine katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 2,9 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında nisan ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 3,8 milyar dolar, en düşük beklenti ise 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomistlerin bir önceki anket döneminde 37 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması bu anket döneminde 37,7 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin cari işlemler açığı 2015 yılı mart ayında 4,96 milyar dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 45,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, nisan ayı cari işlemler dengesi
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, mayıs ayı perakende satışlar
15. 30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları