ŞEHİT YAKINLARINA İSTİHDAM:
ÇOCUKLAR "EVE" DÖNDÜ:
Ekonomik durumu yetersiz 80 bin çocuğun aileleri yanında yaşamasını sağlamak için aylık 560 lira tutarında maddi destek sağlandı. 2002'de evlat edindirilen kimsesiz çocuk sayısı 7 bin iken 2014 sonu itibariyle 14 bin çocuk evlat edindirildi. Koruyucu aile sayısı 4 binin üzerine çıktı. Bu destekler için 500 milyon liranın üzerinde kaynak ayrıldı. Koğuş tipi yurtların neredeyse tamamını kapatan hükümet, çocukları ev tipi sisteme geçirdi. Suç mağduru çocukların rehabilitasyonu için hizmet veren Çocuk Destek Merkezleri kuruldu.
Burcu Çalık
3.KÖPRÜDE İLK ADIMLAR
İstanbul'un 3'üncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim'de 7 tabliye köprüye yerleştirildi bile. 2 yaka birbirine adım adım yaklaşırken, SABAH muhabiri de hummalı çalışmaları izledi ve köprüde ilk yürüyüşü yaptı.
İstanbul'un 2 yakasını birleştirecek 3'üncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar 24 saat esasına göre devam ediyor. SABAH, Avrupa yakasında Garipçe şantiyesine girerek hummalı çalışmayı görüntüledi. Avrupa yakasında 4, Asya yakasında 3 tabliye köprüye yerleştirilmiş durumda. 2 yaka adım adım birbirine yaklaştırılırken, önümüzdeki ay köprüyü taşıyacak olan ana kablo yapımı için de kedi yolu inşa edilecek. 304 metreye ulaşan kulede ve otoyol kısmında da çalışmalar devam ediyor. Projede 700'ü mühendis olmak üzere 6 bin 500 kişi çalışıyor. Koreli ve Türk işçiler, tabliyelerin kaynak çalışmasını yaparken SABAH muhabiri de köprünün üstünde ilk yürüyüşü gerçekleştirdi.
SPORLA İŞE BAŞLIYORLAR
Garipçe şantiyesinde alınan üst düzey iş güvenliği önlemleri dikkat çekiyor. İşçiler baretleri ve emniyet kemerleri olmadan şantiye alanına girmiyor. Hemen her yerde iş güvenliğiyle ilgili uyarılar var. Şantiye girişinde, şirin bir ayı fotoğrafının altında 'Ben yollara çöp atmıyorum. Sen de atma' yazısı ilginç bir mesaj veriyor. İşçiler çalışmalarını sürdürürken bir ambulans da olası bir kaza durumuna karşın hazır bekletiliyor. Şantiyede Güney Koreli ve Türk işçiler uyum içinde çalışıyor. Güney Kore'de bir gelenek olan sporla işe başlama alışkanlığı kuralı burada da uygulanıyor. Sabah ve akşam saatlerinde vardiya değişimi sırasında, işçiler Güney Koreli ustabaşı kontrolünde spor yapıyor. Güney Koreli işçiler, bunun kendi ülkelerinde bir kural olduğunu, işe başlamadan önce vücutlarını esnetmek istediklerini söylüyor. Projede 150 Güney Koreli mühendis ve işçi görev yapıyor. Onlar için kendi ülkelerine özgü yemekler yapan Güney Koreli aşçılar da şantiyede çalışıyor. Her 2 yakada da kulelerdeki betonarme imalatlar tamamlanmış. İşçiler ve mühendisler, 304.5 metreye ulaşan kulelerde kedi yolu ve ana kablo yapımınıda kullanılacak iskeleyi hazırlıyorlar.
TABLİYELER ORTADA BİRLEŞECEK
Köprüden araçların geçeceği çelik tabliyelerin Tuzla ve Altınova'daki tesislerde üretimi devam ediyor. Bir yandan da üretimi tamamlanan tabliyeler deniz yoluyla İstanbul Boğazı'na getiriliyor ve köprüye monte ediliyor. En ince detayların düşünüldüğü tabliye montajı birkaç gün sürüyor. Hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda yapılan montaj çalışması için rüzgârın hızı dahi hesaba katılıyor. Şu ana kadar Avrupa yakasında 4, Asya yakasında ise 3 olmak üzere 7 tabliye köprüye yerleştirildi. Her 2 yakada eşzamanlı olarak konulan tabliyeler, 2 kıtanın tam ortasında birleşecek.
Hasan AY
İSTANBUL DÜNYANIN EN ÇOK GELİŞEN ŞEHRİ
JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş: "Araştırmaya konu olan şehir endeksleri, şehirlerde yaşayanlara ya da bu şehirlerle iş ilişkisi bulunanlara stratejik fırsatlar açısından ışık tutuyor" dedi.
İstanbul, son 5 yılda dünyanın en çok gelişen şehri oldu. Gayrimenkul konusunda finansal ve profesyonel hizmetler sunan Jones Lang LaSalle (JLL) tarafından gerçekleştirilen "The Business of Cities 2015" araştırmasına göre İstanbul, 2010 yılından bu yana kaydettiği performans ile dünyada en çok gelişen şehirler arasında ilk sırada yer aldı.
JLL Şehir Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan çalışmaya göre İstanbul'u Rusya'dan Moskova, Hindistan'dan Bombay, Güney Kore'den Seul, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de Dubai takip etti.
Liste, 200'ü aşkın küresel şehir endeksi içinden, gelişime ilişkin 6 endekste 2010 yılından bu yana kaydedilen değişimler baz alınarak hazırlandı. Finansal servislerden şehir imajına dek birçok farklı başlıkta değerlendirilen şehirler içinde İstanbul en çok gelişim kaydeden şehir oldu. Araştırmada İstanbul için, "Finansal servislerin kıyı bölgesi tedarikçisi olarak konumunu daha da güçlendirdi. Ölçeği ve ulaşım olanakları sayesinde, etrafındaki orta büyüklükteki şehirlerle süregelen bir birleşme içinde olduğu görülüyor" ifadelerine yer verildi.
JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, raporla ilgili yaptığı açıklamada, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen araştırmaya konu olan şehir endekslerinin şehirlerde yaşayanlara ya da bu şehirlerle iş ilişkisi bulunanlara stratejik fırsatlar açısından ışık tuttuğunu söyledi.
Başta İstanbul olmak üzere Barselona, Santiago ve Seul'un performanslarının şehirlerin endekslerdeki pozisyonlarının nasıl değişebildiğini gösterdiğini vurgulayan Alkaş, "Bu değişiklikler, standartların yükselmesi, algıdaki değişim, yeni bilgi tedariki ve iş ortaklıkları angajmanı gibi birçok farklı mekanizma aracılığıyla gerçekleşebiliyor" şeklinde konuştu.
HO CHİ MİNH, NAİROBİ VE DELHİ KÜRESEL EKONOMİDE KENDİLERİNE YER BULMAYA ÇALIŞIYOR
Araştırmaya göre, şehirlerin karşılaştırmalı performanslarında en üstte New York, Londra, Singapur, Paris ve Hong Kong kentleri yer aldı. Ho Chi Minh, Nairobi ve Delhi gibi gelişmekte olan şehirlerin ise inovasyon ve start-up'lar aracılığıyla küresel ekonomi içinde kendilerine yer bulmaya çalıştıklarının altı çizildi.
Ayrıca San Francisco/San Jose, Boston, Tel Aviv ve Cambridge gibi inovasyon merkezlerinin ve Stockholm ile Zürih gibi yaşam kalitesinin yüksek olduğu şehirlerin, özgün birer start-up merkezi olma yolunda dünyadaki konumlarını güçlendirmek için altyapılarını ve eğitsel varlıklarını bir araya getirdikleri de belirtildi.
SİLİKON VADİSİNİN TEMELİ ATILIYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, temeli 26 Mayıs'ta atılacak Bilişim Vadisi'nden yıllık 50 milyar dolar ciro beklediklerini söyledi
Türkiye'nin geleceğine yön verecek Bilişim Vadisi'nin temelleri 26 Mayıs Salı günü atılıyor. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaklaşık 3 milyon metrekare alana inşa edilecek Bilişim Vadisi'ne ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Projeden yıllık 50 milyar dolar ciro hedefliyoruz" dedi. Işık, proje kapsamında, Türkiye'nin ilk milli bilişim üssünün kurulacağını vurguladı.
100 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Vadi'nin 10 bin metrekarelik Türkiye'nin en büyük Kuluçka Merkezi yanında, uluslararası inovasyon ve teknoloji transfer merkezleri, prototip ve test atölyeleriyle donatılacağını belirten Işık, Bilişim Vadisi'nde yaklaşık 5 bin Ar-Ge firmasının yer alacağını kaydetti. Işık şöyle devam etti: "Bilişim Vadisi; 100 bin Ar-Ge personeline, aileleriyle birlikte yaşayabilecekleri sosyal donatılarla zenginleştirilmiş, yüzlerce tedarikçi, lojistik hizmet veren firmalar ile binlerce insana iş imkanı sağlayacak üretim, hizmet, istihdam ve yaşam merkezi olacak. Proje, 1.5 milyon metrekare kapalı alan ve 1 milyon 250 bin metrekare ofis alanı olarak tasarlandı. İstihdam edilen ailelerin çocukları için okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim kurumları da inşa edilecek." Proje hayata geçirildiğinde, Türkiye'nin bilişim teknolojileri üretiminde bölgenin en önemli ülkelerinden biri olacağına işaret eden Işık, 'Made in Turkey' ürünlerinin yanında 'Made from Turkey' sloganıyla kendi teknolojisine dayalı ürünleri dünya pazarına sunmaya aday olduğunu sözlerine ekledi.