Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, makro ihtiyati önlemler çerçevesinde, cari açığın frenlemesi amacıyla tüketici kredilerinde 60 aydan 36 aya indirdiği vadenin uzatılması için harekete geçileceğinin ilk sinyali geldi. Bankacılık sektörünün mevcut düzenlemeler çerçevesinde 700 milyar TL daha kredi verebilecek potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, kredi büyümesi için sermayenin şart olduğunu söyledi. TBB'nin 58'inci Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Aydın, yasal sınırın üzerinde olan sermaye yeterlilik rasyosunun, aşağı doğru hareket ettiğini ve bu nedenle özkaynakları artırmak istediklerini vurguladı.
KARŞILIK HAFİFLESİN
"Türkiye büyürse, bankacılık büyür" tespitinde bulunan Aydın, bu kapsamda TBB'nin önerilerini şu şekilde sıraladı: "KOBİ, ihracat ve döviz kazandırıcı kredilerde, proje ve yatırım kredilerinde daha düşük risk ağırlığı istiyoruz. Büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılan sendikasyonlarda Hazine'nin üstlendiği borç anlaşmaları teminat kabul edilmeli. Genel karşılık uygulaması hafifletilmeli. TL ve yabancı para zorunlu karşılıklara piyasa faizi kadar faiz ödenmeli; şube harçları sadece yeni açılacak şubelerden alınmalı. İhtiyaç kredilerinde taksit sayısı 36 aydan uzun olmalı. Kredi kartlarında minimum ödeme oranı yeniden değerlendirilmeli." Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, tüketici kredisinde en uzun vadenin 36 aydan 48 aya uzatılması talep ediliyor. Kredi kartlarında ise minimum ödeme oranında 5-10 puan arasında bir indirimin gündem olduğu belirtiliyor.
25 MİLYARLIK MALİYET
Bankacılık sektörüne yönelik olarak son 5 yılda yapılan düzenlemelerin maliyetinin 25 milyar lira olduğuna işaret eden Hüseyin Aydın, "Makro dengelere zarar gelmeden büyümenin yüzde 4 olması için politikalarda makul esneklik olduğunu düşünüyoruz" dedi. Mevduatın tamamını krediye verdiklerine değinen Aydın, "Kredi vermek için şart olan şey sermaye. Sermayeniz olmazsa kredi veremezsiniz" diye konuştu.
TALEPLERİN ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI
TBB'nin Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hüseyin Aydın'ın dile getirdiği taleplere değinerek, "Bankacılık sektörü zayıf olup da reel sektörü güçlü olan bir ülke olamaz. Bankalar Birliği'nin dile getirdiği talepler, üzerinde çalışılması gereken konular. İsterseniz adına hakem heyeti deyin, gönüllü yapılandırma ile ilgili düzenlemeler deyin, bunlar haklı konular ve üzerinde düzenleme yapılması gereken konular. Fakat bankacılıkta rehavet marjımız yok" dedi.
OLUMSUZ RAPOR YAZANLAR DA KREDİ VERİYOR
Son dönemde kurdaki artışın ardından şirketlerin döviz pozisyonları ile ilgili yabancı kuruluşlardan art arta gelen olumsuz raporlara dikkat çeken Aydın, "Bankalarda döviz riski yönetilebilir düzeyde ve yasal sınırların altında. Şirketlerin mart sonu itibarıyla döviz pozisyon açığı 182 milyar dolar, kısa vadeli açıkları ise 12 milyar dolar. Şirketlerin döviz riskinin doğru ölçülmesi ve raporlanması spekülatif değerlendirmeleri önler. Şirketler kesimi ile ilgili olumsuz rapor hazırlayanlar, bu firmalara en az bizim kadar kredi veriyor" dedi.
128 MİLYAR LİRALIK PROJE FİNANSMANI
Aydın, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün GSYH'nın yüzde 118'ine ulaştığını belirtti. Aydın, proje finansmanları için 228 milyar liralık bir taahhüdünün olduğunu, bunun yüzde 80-85'lik bölümünün kullandırıldığını söyledi. TBB Başkanı Hüseyin Aydın, "Takipteki krediler varlık yönetim şirketlerine satılanlar da dahil yüzde 4 seviyesinde, bu yönetilebilir" diye konuştu.
ZİRAAT KATILIM'A BDDK'DAN VİZE
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Katılım Bankası'na faaliyet izni verdi. TBB'nin genel kurulunda soruları yanıtlayan TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, açılışın 29 Mayıs'ta olacağını söyledi. Aydın, Ziraat Katılım'ın yıl sonuna kadar 15 şubeye ulaşacağını ifade etti. Bankanın sermayesi 675 milyon TL olarak belirlendi.