Yunanistan'ın Türkiye sahillerine direkt feribot bağlantısı olan Rodos, İstanköy (Kos), Sisam (Samos), Sakız (Chios) ve Midilli adalarında dört yıldır uygulanan 'Sınırda Schengen Vizesi' için alınan ücretin önünüzdeki haftadan itibaren yüz 100 zamlanacağı, konsolosluklara gönderilen yazıyla duyuruldu. 1 Nisan - 31 Ekim tarihleri arasında kapıda sadece bir giriş için verilen ve 14 günle sınırlı vize uygulamasına, Yunan adalarına gitmek isteyen Türkler'in, 3 gün öncesinden pasaportlarını teslim ettikleri gemi acentesi, tüm işlemleri yürütüyor, yolculuğun yapılacağı adaya varıldığında gümrükte pasaporta vize işleniyordu. Bu şekilde o adaya giriş yapılabiliyordu. Bu işlem için Yunanistan'a vize için 35 Euro, acenteye de 20 ile 25 Euro arasında komisyon ödeniyordu. Ancak yapılan bu zamla vize için ödenecek rakam 70 Euro'ya yükseltildi. Zammın Yunan adalarına gidecek Türk turist sayısında yüzde 50 oranında düşmesine neden olacağı öne sürüldü. Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosluğu Ataşesi ve Vize Şefi Aliki Vrienniou daha önce alınması gereken polis vize ücretinin şimdiye kadar alınmadığının fark edildiğini bu nedenle vize ücretlerine zam yapıldığını söyledi.
'ATİNA'NIN GERİ ADIM ATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'
Vize ücretindeki bu artış Türk turizmcileri de kaygılandırdı. Marmaris- Rodos ve Bodrum - Kos arasında feribot işletmeciliği yapan Yeşil Marmaris Turizm Şirketi ortağı ve Marmaris Liman İşletmeleri Genel Müdürü Şükrü Tugay, "Zamla kapıda vize uygulaması normal vizeyle aynı fiyata geldi, Bu nedenle Yunan adalarına olan talep düşer. Hatta hiç olmaz gibi bir şey. Aslında bu karardan Yunanlılar'ın kendileri de sıkıntılı. Çünkü otelcisi, acentesi, restoran işletmecisi herkes yapılan zamma karşı çıkıyor. Kapıda vizeyle son dakika olarak, turistler rahatça gidip, gelebiliyordu. Kapıda vize için hem Yunanistan'da hem de Türkiye'deki acenteler evrak takibi için özel eleman tutuyorlardı. Atina'nın zam konusunda geri adım atacağını düşünüyorum. Bu zamana kadar alınmayan polis parası yeni mi farkedildi? Sanırım, bu durum yeni iş başına gelen hükümetten kaynaklanıyor" dedi.
'YUNANİSTAN BUNU HEP YAPIYOR'
Vize zammına en sert tepki ise Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu'ndan geldi. Bülbüloğlu, zammı 'Enteresan' olarak niteleyip, şunları söyledi:
"Anlaşılan, Yunanistan, 'Bize gelmeyin' diyor. Yunanistan, bu sene doldu sanırım. Her sene aynı şeyi yapıyorlar. 'Biz doluyuz gelmeyin' diyorlar. İşler kötü gidince 'Komşu, komşu' diye yaklaşarak gitmemiz için her şeyi yapıyorlar. İşler iyi gidince de böyle bir tutum sergiliyorlar. Yakında vize ücreti 120 Euro'ya çıkarırlarsa şaşırmayalım. İyi niyetle çalışmaya çalışıyoruz ama dürüst değiller. Polis payı şimdi mi akıllarına geldi? Bence bunun altındaki neden bu değil. Bu sene yaşanan 'İslamafobi' nedeniyle İspanya ve Yunanistan ciddi bir doluluk yaşayacak. Bunu görünce fiyatı yukarı çektiler. Hatırlarsanız 15 sene önce oralara gittiğimizde yüzümüze bakmazlardı. 3-5 yıldır gitmemiz için en iyi komşu biz olduk. 'İşler iyi gidince aynı formata geldiler' diye düşünüyorum."
'SEZON BAŞINDA BU YAPILAN ETİK DEĞİL'
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da Yunanistan'ın vize zammı uygulamasının çok yanlış olduğunu vurgulayıp, "Bu parayı kimse ödemez. Zaten normal vize 120 Euro. Bir kerelik giriş için millet 90-95 Euro ödeyeceğine verir 120 Euro'yu 5-6 aylık veya 1-2 yıllık vize alır. Bu şekilde kapıda vize ile ancak çok mecbur kalınırsa ya da herhangi bir rahatsızlık durumunda gidilir. Sezon başlarken bu yapılan etik değil. Bu pahalılıkta kimse bu parayı tek girişlik için almaz" dedi.
Yeşil Marmaris Şirketi Genel Müdürü Selçuk Akay da "Türk tarafı olarak bizim yapabilecek bir şeyimiz yok. Anlaşılan o ki Yunan Hükümeti, 'Türkler artık normal vizeyle gelsin' demek istiyor" dedi.