İstihdam, büyüme ve kalkınmaya odaklanan hükümet, binlerce işletmeye ucuz kredi kaynakları yaratma sözü verdi. Ana hedef ise üretim ve ihracatın büyük kısmını yapan küçük işletmeler olacak. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan bilgilere göre her bir küçük işletme için kefalet limiti, imalat sektöründeki yatırım kredileri için 2.5 milyona, risk grubundaki imalatçı için de 3 milyon liraya çıkarılıyor. Ayrıca 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı işletmeler için 10 yıla, diğerleri için yüzde 75 olan kefalet oranı da yüzde 80'e yükseltiliyor.
YENİ DESTEK MODELİ
Kamu alımlarında küçük işletmelerin, orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artırılıyor. İşletmelerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller de kaldırılıyor. Borsaya açılma faaliyetleri de teşvik edilecek. Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığı KOBİ sayısı artırılırken, Girişim Sermayesi Fonları yaygınlaştırılıyor. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri de desteklenecek. Konya ve Bursa'da açılan Bilim Merkezleri'nin sayısı artırılıyor. Bu yıl ikinci adım Kocaeli ve Kayseri'de de açılırken 2023'e kadar bu merkezlerin yaygınlaştırılmasına devam edilecek.
GİRİŞİMCİLİK İÇİN ÜST FON KURULUYOR
Öncelikli
sektörlerde girişimciliği desteklemek için üst fon kurulacak. Şirketlerin endüstriyel tasarım, üretime hazırlık, üretim süreci, pazara sunum ve satış sonrası hizmetlerine yönelik faaliyetleri desteklenecek. Kurumsallaşma amacıyla destek programları oluşturuluyor. Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımı güçlendiriliyor. Dış pazarlarda dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınması desteklenecek.
KAFEİNSİZ ÇAY ÜRETİLECEK
Tarım
sektöründe önemli atımlar yapan Türkiye, sağlığa yönelik ürün çeşitliliğini artırıyor. Kafeinsiz siyah çay ve yeşil çay üretimi de hükümetin planları arasında yer alıyor. Yerel ve geleneksel ürünlerin katma değeri ve ihracata katkısı da artırılacak.
89 YENİ OSB PROJESİNE START
Organize
Sanayi Bölgeleri (OSB) 81 ile yaygınlaştırılıyor. Artvin ve Hakkâri'de de OSB kurulması ile Türkiye'de OSB'si olmayan il kalmayacak. 2015 Yılı Yatırım Programı'nda 11'i yeni proje olmak üzere toplam 89 OSB projesi yer alıyor. 2023'e kadar 70 yeni sanayi bölgesi ile 1 milyon ilave istihdam yaratılacak.