Banliyo trenlerinin kaldırılmasıyla, Unkapanı-Yedikule arasındaki sahil şeridi 5 yıldır üzerinde çalışılan proje çerçevesinde yeniden şekillenecek.Tarihi Sirkeci Garı müze olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin salı günkü oturumunda Sirkeci Garı içinde bulunan tarihi binaların TCDD'den 49 yıllığına bedelsiz olarak İBB'ye devredilmesi konusunda çalışmalar başlatılması kararı çıktı. Bu kararla TCDD ile protokol yapma imzası Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a verildi. Gelişmeler üzerine start alan 124 bin metrekare alanlık 'Sirkeci Çevre Düzenleme Projesi' kapsamında, Sirkeci Garı içerisinde bulunan binalar İstanbul Kent Müzesi ve İstanbul Demiryolu Müzesi olacak. İşletme Müdürlüğü ve Tedarik Bölge Müdürlüğü gibi ofis binaları ise butik otel olacak.
TRAFİK YER ALTINA İNECEK
Sirkeci'deki trafik yerin altına alınıp, Sirkeci Garı'nın bulunduğu alan denize kadar birleşip içinde kültür ve sanat faaliyetlerinin yapıldığı park alanına çevrilecek. Avrupa'dan gelecek nostaljik Orient Express treni için sur içinde kalan bölümde iki ray hattı korunacak. Tren hattı sur dışında Marmaray'la birlikte üçe çıkacak. Sirkeci Çevre Düzenleme Projesi, Unkapanı Köprüsü'nden Sarayburnu'na kadar olan sahil yolunun yayalaştırılmasını da içeriyor. Böylelikle sahil yolu araç trafiği tamamen yeraltı tüneline alınıp tüm bölge yayalaştırılacak. Acil durumlar için de servis yolu bırakılacak. Proje, bölgenin "negatif araç-yaya yoğunluğunu, ihtiyaç fazlası atıl alanları, araç otopark yetersizliğini ve tarihi yapıların işlev sorunları" çözmeyi amaçlıyor.
ESKİ HATTA BİSİKLET YOLU
Yedikule'den Sirkeci'ye uzanan sur hattı boyunca bisiklet yolu, yürüyüş parkuru, dinlenme ve yaşam alanları oluşturulacak. En yoğun nüfusun olduğu Yedikule, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade'de yaşayanlar, eski tren hattını, bisiklet yolu ve yürüyüş parkuru olarak kullanacak. Eski istasyonlar kafeterya olacak.
Surdibi daha güvenli olacak
ABD vatandaşı Sarai Sierra'nın öldürüldüğü surdibi insanların geçiş mekânları olacak. Tarihi Yarımada'nın entegre projesi, Yedikule zindanları ve kara surlarını, yeni yaşam alanlarıyla Sultanahmet ve Sirkeci'ye bağlayacak.
Boğaz manzaralı dükkân projesi
Denizin üzerinde padişahların isimleri verilecek Yavuz, Çelebi, Kanuni, Beyazıt ve Fatih burunları seyir terası olarak kullanılacak. 4 bin 500 metrekareye yayılacak ticari alanlar, Boğaz manzaralı ve tek katlı olacağı için siluet bozulmayacak. Kotun altında hediyelik eşya dükkânları olacak.
Tarihi gar müze olacak
2'nci Abdülhamit döneminde yapılan 125 yıllık Sirkeci Garı şehir müzesine dönüştürülecek. Gara ait ofis binaları butik otel olacak. Kullanılmayacak raylı sistem kaldırılıp sadece nostaljik Orient Express için iki hat korunacak.
HAREM İSKELESİ KALKACAK
Lastik tekerlekli tüp geçiş projesi hayata getirildikten sonra Sirkeci-Harem iskelesi kaldırılacak.
Tünelin üstündeki açık alanda üniversite etkinlik alanı, ülkeler tanıtım alanı ile Padişahlar Meydanı da yer alıyor.
Denize kazık çakılarak oluşturulan platform üzerinde, 5 bin 300 metrekarelik 'Konser Adası' inşa edilecek. Yeraltına da otopark yapılacak
Kaynak:Hürriyet