Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Paralel Yapı'nın finansörü Bank Asya'nın yönetimine el koymasıyla ilgili hükümet kanadından değerlendirmeler geldi. Tepkilerin ortak noktası ise "Siyasi değil teknik karar" cümlesi oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kararı "Bank Asya TMSF'nin istediği belgeleri sunmakta başarısız kalmıştır" diye değerlendirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise "Bankacılık piyasasının kurallarının sonucudur" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise bu konudaki sorulara "Vaktim yok" diyerek yanıt vermedi. Bank Asya yönetimine el konulmasına ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:
BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ:
Bank Asya eski yönetimi TMSF'nin istediği bilgi ve belgeleri sunmakta başarısız oldu. TMSF, hem banka ortaklarının çıkarlarını, hem sektörü hem de ekonominin negatif global tesir altında kalmasını önlemiştir. Bu siyasi değil teknik bir süreçtir. Bank Asya keşke şeffaflığı sağlayarak ortaklık yapısını net bir şekilde ortaya koyabilseydi ve iş bu noktaya gelmeseydi.
EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ:
Bu karar tamamen matematiksel değerlere tabidir. Kurallar konmuştur, 'rakamsal değerler şunun altına indiğinde sonuç şu olur' dendiği için tamamen teknik bir çalışmadır. Türkiye'deki bankacılık piyasasının kurallarının bir sonucudur. Kim olursa olsun, yapılması gereken yapılmıştır. Türkiye'de finansal piyasalar için de bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli ortama geçilmiştir.
İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ÂLÂ:
Sağlam ve örnek gösterilen ekonomimizle yolumuza devam ediyoruz. Bu tür konularda ilgili daireler, sorumlu ve yetkili mekanizmalar sürekli denetim yapıyor. Ortaya bir problem çıktığında müdahale ediyor.
AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY:
Orada mevduat sahiplerini mağdur edecek bir risk varsa, bu tür tedbirler alınır. Eğer siyasi bir etkilenmeyle olacak olsaydı çok önceleri olurdu. Bu teknik bir konudur. Bankacılık sistemimizin kendi iç denetim mekanizmasıyla alınmış bir karardır, öyle değerlendirmek lazım.
BANK ASYA BUGÜN DÜNDEN GÜÇLÜ
Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Aydın Gündoğdu:
Bugün Bank Asya, dünden daha güçlü bir banka. Çünkü bankamızın arkasında kamu desteği var. Bu durumun mevduat sahiplerimiz için oldukça önemli olduğunu ve mevduatlarını bundan sonraki süreçte de artırarak devam ettireceklerini düşünüyorum. Yönetim kurulumuz katılım bankacılığı konusunda çok deneyimli isimlerden oluşuyor. Katılım bankacılığı belli prensiplerle yürüyen bir bankacılık.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz:
Bank Asya yönetiminin TMSF'nin kontrolüne geçmesinin sektörde herhangi sistemik bir risk oluşturacağını düşünmüyoruz.
HEDEF MAĞDURİYETİ ÖNLEMEK
SANAYİ BAKANI FİKRİ IŞIK:
Türkiye'de bankalarla ilgili mevzuatı BDDK yürütüyor. Sermaye ve hareketlerin açık ve şeffaf olması noktasında belli ilkeler var. Söz konusu işlem bu ilkelerin çiğnenmesi ve vatandaşların ileride daha büyük mağduriyetle karşılaşmaması, mudilerin korunması amacıyla uygulanan bir tedbirdir. Burada hedef, insanların mağdur olmasını engellemek.
KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ:
Mevzuat çerçevesinde BDDK bir karar almış durumda. Hep birlikte sonuçlarını izleyelim. Burada bankacılıkla ilgili hususları inceleyen, denetleyen bir otorite ve onun hukuk içinde aldığı bir karar var. Bunun sonuçlarını da hep birlikte takip edeceğiz.