Kredi skoru, bir kişinin kredi geçmişine ve çeşitli risk faktörlerine bakılarak oluşturulan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi bankaların kredi başvurunuzda ilk olarak kontrol ettiği ve kredinin değerlendirilmesi açısından en önemli kriterdir.
Önemli bir finansal karar olan kredi kullanımında böyle bir yer tutan kredi skoru, pek çok kafa karıştıran soruyu da beraberinde getiriyor. Hesapkurdu olarak bu yazımızda kredi skorunun nasıl hesaplandığını sizlere anlattık.
Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı (%30)
Kredi puanınızı etkileyen en önemli unsurların başında kredi ve kredi kartları gelmektedir. Ödeme düzeniniz ise kredi notunuzun %30'unu oluşturmaktadır. Ödeme düzeninizi korumak için en azından kredi kartlarınızın asgari ödeme tutarlarını düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Bankaların kredi işlemlerinden en fazla dikkat ettikleri unsur olarak ödeme düzeniniz gelmektedir.
EN HESAPLI KREDİ HESAPLAMA - TIKLAYIN
Mevcut Hesap ve Borç Durumu (% 25)
Bankalara olan mevcut borç durumunuz ve ödeme gücünüz, kredi skorunuzu %25 oranında etkiler. %25'lik bu kısım kredi ve kredi kartlarınıza olan borcunuzun gelirinizin ile kıyaslanması olarak ifade edilebilir. Bankalar bu durumda yeni bir borçlanmaya gelirinizin yetip yetmeyeceğine bakmaktadırlar.
Yeni Kredi Almış Olma Durumu (% 20)
Yeni bir kredi almış olmanız, yeni bir risk almış olmanız anlamına gelir. Böyle bir durumda, kredi notunuzun %20'lik kısmı, potansiyel olarak negatif etkilenebilir.Kredinizi düzenli ödemeniz durumunda kredi notunuz tekrardan yükselecektir.
Kredi Kullanım Yoğunluğu (%15)
Kredi notunuz, kredi kullanım yoğunluğunuza göre artmaktadır. Hiç kredi kullanmayan veya çok az tutar ve miktarda kredi kullanan kişiler bu oranlamadan yararlanamazlar.
Diğer (%10)
Dönemsel olarak değişen oranlama ve tutarlar ile hesaplanmaktadır. Bu bölümde esas alınan nokta sizin günlük yaşantınızda yaptığınız (banka ya da kredi kartı ile) harcamalar, fatura ödemeleridir.
Kredi notunuz hesaplanırken yukarıda paylaştığımız gibi en önemli unsur düzenli ödemedir. Düzenli ödeme bir alışkanlık haline getirilmeli ve en azından kredi kartı asgari ödemesi zamanında yapılmalıdır.