Tüketicinin açma-kapama ücreti çilesi bitiyor. Faturasını geciktirenden açma-kapama ücreti alınamayacak. Elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturalarını zamanında ödemeyenlere sadece gecikme cezası uygulanacak.
BAKANLIK DEVREDE
Son dönemde tüketicilerden, başta elektrikte olmak üzere faturalardaki açmakapama ücreti konusunda şikayet yağıyor. Bazı şirketler, tüketiciye bu ücreti ödetmek için her yolu deniyor. Eskiden elektrikte 3 fatura ödenmemesi durumunda uygulanan kesinti, şimdi tek dönemlik gecikmede uygulanıyor. Şirketler, tek bir fatura geciktirildiğinde, elektrik kesilmediği halde hemen en üst tarifeden açma-kapama ücretini devreye sokuyor. Tüketicileri bezdiren bu ücret artık tarih olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yakında yürürlüğe girecek; abonelik sözleşmeleri, tüketici kredisi, konut finansmanı ve finansal hizmetlerle ilgili yönetmelikleri tüketicilerin yüzünü güldürecek. Buna göre; abonelik sözleşmelerinde (elektrik, su, doğalgaz, telefon) faturanın zamanında ödenmemesi durumunda tüketiciden gecikme faizi dışında ücret, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir bedel alınamayacak. Hazırlanan taslağa göre; hizmete ilişkin ücretlendirme hizmetin fiilen sunulmasıyla başlayacak. Satıcı veya sağlayıcı, mücbir sebepler dışında herhangi bir nedenle mal veya hizmet sunumunu durduracak olması halinde, bu durumun başlangıç ve bitiş tarihini en az 3 gün önceden tüketiciye bildirmek ile yükümlü. Ödeme bildirimi ise son ödeme tarihinden en az 14 önce tüketiciye tebliğ edilecek.
ERKEN ÖDEMEYE İNDİRİM ZORUNLU HALE GELDİ
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek. ? Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hallerde kredi veren, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapacak. ? Tüketicinin kredi itibarının değerlendirilmesi sonucunun olumsuz olması halinde kredi veren tüketiciyi ücretsiz olarak bilgilendirecek. ? Temerrüt hali de dahil olmak üzere tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak.
EPDK'DAN ÇAĞRI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tüketici hakları konusunda düne göre daha iyi duruma gelindiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde önemli başlıklarımızdan biri de idari süreçlerin kolaylaştırılması olacak" dedi. Piyasalarda yaşanan fiyat değişimlerinde elektrik kadar akaryakıt fiyatlarını da takip ettiklerini belirten Yılmaz, "Elektrik fiyatları kadar akaryakıt fiyatlarını da takip ediyor ve bir kuruşluk farkın bile neye karşılık geldiğini biliyoruz. Bu konuda şirketlerin de gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.