Vakıfbank'ın 'katılım bankası' kurma işinin Hazine'deki paralel bürokratlara takıldığı öğrenildi. Banka 22 Aralık'ta İslam Kalkınma Bankası'ndan, katılım bankası kurulmasına yönelik olarak 300 milyon dolar tutarında proje finansmanı temin edilmesi için genel müdürlüğe yetki verdi. Finansman için Hazine'nin garantörlüğü gerekiyor. Edinilen bilgilere göre, bazı bürokratlar garantörlük iznini geciktiriyor. Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasındaki hisse devri görüşmeleri de yine bu bürokratlar tarafından tıkanıyor.
NEDEN KORKUYORLAR?
Paralel bürokratların kamunun katılım bankası kurmasıyla Bank Asya'nın pazar payının iyice daralmasından endişe ettiği belirtiliyor. Öte yandan, 20 Ekim'de TBMM'ye sunulan, Vakıfbank'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait hisselerin Hazine'ye devir koşullarını belirleyen tasarı da beklemede. Kamu bankalarının sektöre girmesi, katılım bankacılığında hem rekabeti artıracak hem de çıtayı daha da yukarı çekecek. İlk adımı atan ve BDDK'dan izin alan Ziraat Bankası 1 milyar TL sermaye ile işe başlayacak. Ziraat'in sermayesini de Hazine karşılayacak. Halk Bankası ve Vakıfbank'ın da katılım bankası kurmak için belirledikleri başlangıç sermayesi 1 milyar lira. Bu rakam, sektördeki katılım bankalarının sermayesinden daha yüksek. Sermayede liderlik 2.6 milyarla Türkiye Finans'ta. Kuveyt Türk'ün sermayesi 2.2 milyar, Albaraka ve Bank Asya'nın ise 900 milyon lira.
17-25 Aralık darbe girişiminin finansörü olan ve Türk bankacılık sektörünün son 10 yıldaki en kötü bilançosunu açıklayan Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya, sermayesini yüzde 25 bedelli artırarak 1 milyar 125 milyon liraya çıkarmak için SPK'ya başvurdu ancak henüz onay çıkmadı. Kamu bankalarının katılım bankası kurmasıyla Körfez'den sermaye girişi hızlanacak. Araştırmalara göre, Türkiye'de halen 45 milyar dolar olan katılım bankalarının aktif büyüklüğünün, gelecek 10 yıl içerisinde 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor.