Haluk Dinçer ikna edilemeyince TÜSİAD Başkanlar Kurulu, derneğin yeni başkanının Cansen Başaran Symes olmasına karar verdi. Patronlar Kulübü TÜSİAD'ın yeni başkanının Cansen Başaran Symes olması kesinleşti. 4 Haziran'da Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla boşalan TÜSİAD Başkanlığı'na seçilen Haluk Dinçer, bu göreve devam etmeyi kabul etmedi ve Rahmi Koç, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ömer Sabancı, Cem Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Aldo Kaslowski, Muharrem Kayhan, Ümit Boyner gibi eski başkanların yer aldığı Başkanlar Kurulu toplanarak yeni başkanın Cansen Başaran Symes olmasına karar verdi. Önceki akşam toplanan TÜSİAD Yönetim Kurulu'nda da hangi üyelerin yönetimde devam edip hangi üyelerin gideceği ele alındı.
3. KADIN BAŞKAN
Vatan gazetesinden Necla Dalan'ın haberine göre, 2010 yılında Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD yönetimine giren Cansen Başaran Symes, 22 Ocak'ta yapılacak genel kurulda seçildiğinde derneğin üçüncü kadın başkanı olacak. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Cansen Başaran Symes üstlenirken Erkut Yücaoğlu da Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı görevini Tuncay Özilhan'a devredecek. Cansen Başaran Symes de Tuncay Özilhan da birlikte görev yapacakları arkadaşlarını seçmek için çalışmalarına başladı.
Cansen Başaran-Symes kimdir?
Cansen Başaran Symes 1 Temmuz 1998 tarihinden bu yana PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye Başkanı ve ülke faaliyetlerinden sorumlu kıdemli ortak görevini yürütmektedir. Kendisi 1981 yılında kurulan PricewaterhouseCoopers Türkiye'nin kuruluş aşamasından bugüne önemli rol oynamıştır; ayrıca 1983 yılında şirketin Kopenhag ofisinde, 1989 yılında da Londra ofisinde görev almıştır.
1998-2005 yılları arasında PwC Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nin Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunan Cansen Başaran Symes, 1 Temmuz 2005 tarihinden Ekim 2008'e kadar PricewaterhouseCoopers Avrupa Bölgesi (Eurofirm) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.
Aralarında çok uluslu firmalar, Türkiye'nin önde gelen şirketleri ve büyük holding kuruluşları, finansal kuruluşlar ve kamu iktisadi teşekküllerinin de bulunduğu geniş bir müşteri portföyüne denetim ve danışmanlık hizmeti veren Cansen Başaran Symes, Türkiye'de özelleştirme ve uluslararası halka açılma ile ilgili önemli projeleri yürütmüştür. Kendisi UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) konusunda geniş tecrübeye sahiptir ve UFRS'nin Türkiye uygulamasının geliştirilip uygulanmasına önderlik etmiştir. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği üyesidir.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezunu olan Cansen Başaran Symes İngilizce bilmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.
KULİSLERDE ADI GEÇEN İSİMLER
TÜSİAD Başkanlığı için Haziran'da da yine başkan yardımcıları Tayfun Bayazıt ve Memduh Boydak'ın adı gündeme geldi. Ancak Bayazıt'ın görevi kabul etmediği, şirketlerinin vergi incelemesi geçirmesi ve hükümetle ters düştüğü gibi iddialar yüzünden Boydak'ın başkanlığına sıcak bakılmadığı söyleniyor. Barış sürecinde derneğin Güneydoğulu yönetim kurulu üyesi Tarkan Kadooğlu'nu da adı geçti ancak bu da bir iddianın ötesine geçmedi. Yeni yönetimde olup olmayacağını sorduğumuz Kadooğlu, yeni başkanın yönetimini seçeceğini söyleyerek topu Cansen Başaran Symes'e attı.
GELECEĞİN LİDERLERİNDEN
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Pricewaterhouse'un (PW) kuruluş aşamasında şirkete katılıp 2013 yılının Nisan ayına kadar PwC Kopenhag, Londra ve İstanbul ofislerinde çeşitli kademelerde görev üstlenen Cansen Başaran-Symes, PwC Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ve PwC Eurofirm Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.
Mart 2014 tarihi itibarıyla Allianz Sigorta ve Allianz Hayat ve Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atandı. TÜSİAD'ın eski başkanlarından Bülent Eczacıbaşı yönetimindeki Eczacıbaşı Topluluğu'nun da yönetim kurulu üyesi olan Cansen Başaran-Symes; Dünya Ekonomik Forumu tarafından 'Global Leaders for Tomorrow' (Geleceğin Global Liderleri) unvanını almıştı.
DİNÇER'E AİLEDEN İKİNCİ ONAY ÇIKMADI
TÜSİAD kulislerine göre; Haluk Dinçer'in başkanlığa devam etmesi için çok uğraşıldı ama özellikle kayınpederi Erol Sabancı'dan onay çıkmadı. Muharrem Yılmaz'ın ayrılmasından sonra genel kurula kadar Dinçer'in başkanlığı üstlenmesine ikna olan Dinçer'in ailesi, bu göreve devam etmesini istemedi. Rahmi Koç, Haziran ayındaki gibi yine devreye girip Erol Sabancı'yı ikna etmeye çalıştı ama bu kez başarılı olamadı.
Yılmaz'ın istifasından sonra da Haluk Dinçer'in başkanlığı kabul etmesi kolay olmamıştı. Dinçer'in ikna edilmesi için Güler Sabancı'dan yardım istendi. Eski başkanlardan Muharrem Kayhan bizzat Güler Sabancı ile görüşmeye giderken, Bülent Eczacıbaşı ve Mustafa Koç da defalarca telefonla ikna turlarına katıldı. Bir diğer iddia da Dinçer'in başkanlığına sıcak bakmayan kayınpederi Erol Sabancı'yı bizzat Rahmi Koç ikna ettiği.