17-25 Aralık darbe girişiminin finans kaynağı olan Bank Asya'nın bölge imamlarının adeta vali gibi şehirleri yönettiği ortaya çıktı. Bursa'da Banka Asya Yıldırım Şubesi'nde başlattılan soruşturmada paralel örgütün Bursa imamı olan Cansun Sarıyıldız'ın, işadamlarından 'yardım' adı altında vergi topladığı belirlendi. Baskından kısa bir süre önce yurtdışına kaçan Cansun Sarıyıldız'ın 80 milyon TL değerindeki kamu arazisini cemaatin üniversitesine tahsis eden eski vali Şahabettin Harput döneminde adeta vali gibi Bursa'yı yönettiği belirtildi. Sarıyıldız'ın 17 ve 25 Aralık darbe girişiminden önce Bursa'dan topladığı yardım miktarının da 200 milyon TL'yi bulduğu ifade ediliyor. Cemaate bağış yapmayan işadamlarına ise polis operasyonu yapılmasının talimatını da Sarıyıldız'ın verdiği ileri sürüldü. Vali Harput'un büyük hürmet gösterdiği Sarıyıldız'ın, ihaleleri örgütün işadamlarına yönlendirdiği belirlendi.
PARALEL BARONLAR İŞ BAŞINDA - TIKLAYIN
ŞANTAJLA HARAÇ ALDILAR
Şahabettin Harput'un 2008'de Bursa'ya atanmasının ardından cemaatin Bursa'dan topladığı yardım paralarında büyük artış sağlandı. Bunun üzerine Fethullah Gülen, Sarıyıldız'ı Bursa imamı olarak atadı. Bursa'da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları için Büyükşehir Belediyesi'nden sponsorluk adı altında milyonlarca lira alan Sarıyıldız ve Vali Harput kenti adeta haraca bağladı. Sarıyıldız'ın Bursa imamı olmasının ardından cemaate giden yardım tavan yaptı. 400 bin TL'ye dayanan rakamlar işadamlarından toplanmaya başladı. Bursa'daki bir market zinciri sahibinden de bu miktarda para istendi. Ancak işadamı bu parayı vermeyince yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Ayrıca Cansun Sarıyıldız'ın isteği üzerine cemaate ait Bahar Hastanesi Bursa'da faaliyet gösteren ve işleri iyi olmayan özel bir hastaneyi satın almak istedi. Fakat hastanenin ortağı işadamı bu satışa karşı çıktı. Bu sefer de devreye eski vali Harput girince işadamı satmak zorunda kaldı.
OPERASYON BAŞLADI İMAM FİRAR ETTİ - TIKLAYIN
BANK ASYA ÇIRPINIYOR
17-25 Aralık darbe girişiminin finansörü Bank Asya, ayakta kalabilmek için son kozlarını oynuyor. BDDK'nın, mali bünyesindeki bozulma nedeniyle geçen yıl 70'inci madde kapsamına aldığı Bank Asya, iştirak satışlarına devam ediyor. Daha önce de hisse satışı yapan Bank Asya, bu kez de Tamweel Africa Holding'deki yüzde 40 hissesini, 31.8 milyon euro bedelle The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector'e satmak için sözleşme imzaladı. Paralel finansörlerin, bankaya 92 milyon lira destek atması bankanın 'borcunu ödeyemeyecek' durumda olduğu sorusunu gündeme getirirken, son iştirak satışı bu iddiaları güçlendirdi.