Avrupa'nın ağır topu Almanya, Yunanistan'ın egemenliğine ikinci müdahaleye hazırlanıyor. IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu'ndan oluşan Troyka, 2011'de kemer sıkma önlemlerini referanduma götürme kararı alan Papandreu hükümetini istifa ettirmişti. Şimdi de benzer senaryo Yunanistan'da yapılacak erken seçim için hazırlanıyor. Yunan halkı, kemer sıkma önlemlerine karşı olan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'ı seçmesi halinde Euro Bölgesi'nden çıkarılmakla tehdit ediliyor.
DER SPİEGEL'DEN YUNANİSTAN İDDİASI - TIKLAYIN
PİYASALAR KOMŞUYLA SALLANDI
Çipras'ın iktidara gelmemesi için Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin "Yunanistan başka bir yoldan giderse bu zor olacak. Erken seçimler, Yunan hükümeti ile yapılan anlaşmalarla ilgili bir şey değiştirmez" şeklindeki ifadeleri de dün piyasaları salladı. Euro dokuz yılın en düşük seviyesine indi. Hisse senetleri, tahvillere paralel olarak değer yitirirken, petrol 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise kampanyasını ülkenin euro üyeliğinin devamı üzerine kuruyor. Samaras, "Bu mücadele Yunanistan'ın Avrupa'da kalıp kalmayacağıyla ilgili" dedi.
YUNAN MÜZAKERECİDEN ÇARPICI SÖZLER! - TIKLAYIN
AB KOMİSYONU'DAN YALANLAMA GELDİ
Almanya ve Yunanistan arasında bu düello yaşanırken "Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkarılacak" haberine Avrupa Komisyonu'ndan yalanlama geldi. Komisyon tarafından yapılan açıklamada yayınların spekülasyon olduğu belirtilerek, AB'nin böyle bir çalışma içinde bulunmadığı kaydedildi.
ALMANLAR'IN KARŞI OLDUĞU ÇİPRAS PLANI:
1952'de Almanlar'a uygulanan borcun nominal değeri üzerinden büyük bir kısmının silinmesi ve 60 yıla yayılması.
Kamu yatırımlarının yardım paketi kısıtlamalarından muaf tutulması.
Kamu yatırımları için Avrupa Yatırım Bankası'nın kaynak sağlayacağı yeni bir "Avrupa Anlaşması" yapılması.
Avrupa Merkez Bankası'nın, devlet tahvillerinin doğrudan satın alınması yoluyla parasal genişleme sağlaması.
Kamu yatırımlarını en az 4 milyar euro artırmak
Tüketimi ve talebi arttırmak için emekli ve çalışan maaşlarını kademeli olarak artırmak.
KOBİ'lerin istihdama katkısı için enerji maliyetini sübvanse etmek ve çeşitli teşvikler vermek.