Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında geçen yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur ve iki özel firma tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen tomurcuklardan Çaykur 575, özel sektör firmaları ise 70 kilo olmak üzere 645 kilo beyaz çay üretti.
Beyaz çay alabilmek için Çaykur ve Rize Ticaret Borsası'na bine yakın başvuru yapıldı. Çaykur beyaz çayla ilgili fiyat ve ambalaj araştırmasını sürdürürken, iki özel sektör kuruluşu ürettiği 70 kilo beyaz çayı satışa çıkardı. Rize Ticaret Borsası'na başvuran 200 kişiden talebi karşılanan 60 kişiye kilosu 1100 ile 1250 dolar arasında değişen fiyattan 70 kilo beyaz çay satışı gerçekleştirildi.
TALEBİN BİR BÖLÜMÜ KARŞILANABİLDİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, beyaz çay üretiminin dünyada çok yaygın olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Beyaz çay üretiminde 5 yıl boyunca başta Srilanka ve Hindistan bölgelerinden başlayan bir araştırma geliştirme süreci yaşandı. Gelinen sürecin sonunda Türk beyaz çayı bu yıl piyasaya çıktı. Yoğun talepler aldık. Borsamıza 200'ün üzerinde talep geldi. Özel sektör tarafından üretilen 70 kilo beyaz çayın tamamı satıldı. Yurt dışından bir firma kilosu 1100 dolardan beyaz çay satın aldı. Geri kalan miktar ise kilosu 1250 dolardan satıldı. Taleplerin sadece bir kısmını karşılayabildik. Gelecek yıl üretimi artırmayı hedefliyoruz."
TÜRK BEYAZ ÇAYI DÜNYADA BİR NUMARA OLACAK
Beyaz çayın insan sağlığına ciddi faydalarının olduğunu ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"150- 200 kilogram çaydan alınabilecek direnç 1 kilo beyaz çayda mevcut. İlaç özelliğinde. Türk beyaz çayında Japonya'da yapılan araştırmada, 'JP53' kod adı verilen kanserli hücreleri yok eden bir etken madde ortaya çıkmıştı. Yeni dönemde ilaç sektöründe kullanılması yönünde çalışmalar sürüyor. Atalarımız, 'beyaz çay ilaçtır' derken bunu öngörerek söylemişler.Türk beyaz çayının, Türk çayının dünyaya açılması için bir lokomotif görevi yapacağına inanıyorum. Türk beyaz çayının, dünyaya 50 bin ton kuru çay ihraç ederek 500 milyon lira gelir elde etme hedefimize çok büyük ufuk katacağına inanıyoruz."
KANSER İLACI UMUDU
Türkiye'de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan'ın Çaykur'la birlikte hazırladığı projede, bu yıl ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çay Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle Tokyo'daki ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Burada yapılan araştırmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeye rastlandı. Önümüzdeki yıl ilaca dönüştürülerek hastalarda denenmesi planlanan ilacın özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut olması bekleniyor.
BEYAZ ÇAY
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur ve iki özel firma tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen bin 601 kilo çaydan 645 kilo beyaz çay üretildi. Çaykur üreticilere, beyaz çay alımı karşılığında kilosu 300 liradan toplam 460 bin lira ödeme yaptı. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanında, insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.