Üniversite öğrencisi olmak isteyenler, önce 15 Mart'taki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda, ardından ise 13-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Lisans Yerleştirme Sınavları'nda ter dökecek. Kaliteli bir üniversitenin iyi bir bölümünde eğitim almak, öğrenciler için parlak yarınlar anlamına da geliyor. Meslek seçimi yapacak olanlara geleceğin meslekleri hakkında tavsiyelerde bulunan Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal, öğrencilerin kişisel yetenekleri doğrultusunda tercih yapmalarının yanısıra kaliteli yaşamın gerektirdiği ekonomik koşullara da dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Teknolojinin beraberinde getirdiği yeniliklerin iş yapma biçimlerini de etkilediğini söyleyen Levent Uysal, Gastronomi, Sağlık Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Yeni Medya, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Psikoloji gibi bölümlerin personel ihtiyacı yaşadığını ve gelecek dönemde de isimlerinden çokça söz ettireceklerini belirtti. İşsizlikle mücadele etmenin en iyi yolunun İngilizce, teknoloji ve meslek altyapılarının doğru kurgulanmasından geçtiğini belirten Uysal, 'aranan' olmak için doğru planlama yapılması gerektiğini söyledi.
"İKİ KAT HIZLI KOŞMALIYIZ"
Gençlerin özellikle Bilgi Teknolojisi sektörüne ilgi göstermeleri gerektiğinin altını çizen Levent Uysal, "İnternet çağında olmanın sonucunda bir tuşla dünyanın her yerine ulaşabiliyoruz. Bizler de bu teknolojilerle doğru orantılı olarak kendimizi geliştirmeliyiz. Bu kapsamda Bilgi Teknolojisi sektöründe çalışmak isteyenler Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Yazılım mühendisliği gibi bölümleri seçebilirler" ifadelerini kullandı. 10 yaşındaki oğlu Efe'nin kendi programını yazmaya başladığını da belirten Levent Uysal, "Dünya koşarken Türk toplumunun iki kat daha hızlı koşması gerekiyor" dedi.
Sürekliliğin iş bulmaktan daha önemli olduğunu söyleyen Levent Uysal, öğrencilerin gelişime açık olmaları gerektiğini vurguladı. Tercih edilecek üniversite ve bölümle ilgili iyi planlama yapılması gerektiğini belirten Uysal, "Öğrenciler, rehber ve meslek hocalarından doğru bilgiler almalı. Birinci önceliğimiz üniversiteleri gezerek ortamı görmeleri ve pozitif enerji aldıkları üniversitelerle ilgili düşünmeye başlamaları. İkinci önceliğimiz ise hangi meslekte uzun süre çalışabileceklerine karar vermeleri" diye konuştu.
BİR ALANDA UZMANLAŞIN!
Dikeyde büyüme kavramının önemine dikkat çeken Levent Uysal, sektörel uzmanlaşmanın olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Uysal, doğru mesleği seçmek ve hayat standartlarının yüksek olabilmesi için öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Öğrenci meslekte hangi doğrultuda büyüyeceğine karar vermeli. Doktor olduysa çocuk doktoru, dişçi olduysa ortodontist, işletmeci olduysa bankacı, sosyal hizmeti seçtiyse kamuda çalışması gerekir. Neyi en iyi yapıyorsa ona odaklanmalı. Belirli bir alanda uzmanlaşmak çok önemli. Sektörü doğru inceleyip kişisel gelişimlerinin nasıl tamamlandığını hissederlerse doğru mesleği seçmiş olurlar. Her şeyden önemlisi kişiliğine uygun mesleği seçip uzun süre yapmayı planlamak."
SEKTÖRLE İÇ İÇE OLAN ÜNİVERSİTELER ÖNPLANDA
Üniversitelerin eğitim kurumunun yanında çok büyük insan kaynakları şirketi olduğunun da altını çizen Levent Uysal öğrencilerin sektörle iç içe üniversiteleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Üniversite ve bölümlerin tercih edilme oranının puan yapılanması ve hoca kalitesiyle belirlendiğini ifade eden Levent Uysal, "Üniversiteler öğrenciye iyi eğitim vermenin yanı sıra sektörle tanışmalarını da sağlayan köprü gibiler. Sektörle iç içe üniversiteler tercih edilmeli" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER GELECEĞİN MESLEKLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Üniversite sınavlarının yaklaştığı şu günlerde lise son sınıf öğrencileri gelecekte teknolojik altyapısı sağlam olan mesleklerin öplana çıkacağını düşünüyor. Özellikle akıllı telefonların günlük yaşamlarının bir parçası olduğunu vurgulayan öğrenciler, gelecekte yapmak istedikleri işin teknolojiyle iç içe olması gerektiğini ve dünyanın sıcaklığını avuçlarında hissetmek istediklerini vurguluyor. Bilgisayar Mühendisliği, Gastronomi, Gazetecilik, Lojistik, Psikoloji, Radyo, Sinema ve Televizyon, Sağlık Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Yeni Medya ve Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlere ilgi gösteren öğrenciler, dünyadaki yeniliklerin bir parçası olmak ve gelişmelerden anında haberdar olmayı amaçlıyor.