2011'de Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika Bölgesi'nin en güçlü beyaz eşya üreticisi Defy'yi satın alarak global faaliyet alanını genişletme yolunda önemli bir adım atan Arçelik, merkezi Durban'da bulunan fabrikayı ilk kez Türk basınına tanıttı. Afrika'nın genç nüfusu, büyüyen şehirleşme trendi, hızla artan orta sınıfı nedeniyle 2011'de Defy'yi 324 milyon dolara satın aldıklarını hatırlatan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, şirketin küresel bir oyuncuya dönüştüğünü söyledi. Koç, "2011'de Defy'nin satın alınmasıyla topluluğumuzun yatırım vizyonuna yeni bir kıta katıldı. Geçen 3 yılda Arçelik, kıtada faaliyette bulunduğu ülke sayısını katlayarak 19'dan 39'a çıkardı" dedi. Küresel ölçekteki yatırımlarını Türkiye'nin konumunu güçlendirme yolunda bir adım olarak gördüklerini dile getiren Koç, "Türk şirketlerinin küresel bir oyuncu ve bölgesel güce dönüşmesiyle Türkiye'nin de küresel konumunu güçlendireceğine inanıyorum" diye konuştu. Defy'ye son 3 yılda 56 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını aktaran Koç, Arçelik'in teknoloji birikimini de buraya taşıdıklarını ve şirketin uluslararası rekabetçiliğini artırmak için katkıda bulunduklarını ifade etti.
AFRİKA'NIN ANAHTARI
Gelişmekte olan pazarlara açılmanın Arçelik'in genel büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Koç, "Batı- Orta ve Doğu Afrika bölgelerinde 2011-2014 yılları arasında yaklaşık 6 kat büyüdük. Şirketimizin Afrika operasyonları 2011'de tüm ihracatımızın euro bazında yüzde 3.5'i iken 2014'te bu oran yüzde 14.5'e çıktı. Uzun vadeli hedefimiz Afrika Kıtası'nda yerimizi sağlamlaştırmak ve buradaki yeni pazarlara girmek. Defy, Afrika'daki stratejik hedeflerimiz için bize anahtar oldu" dedi. Ortaklık, satın alma gibi uluslararası ticari ilişkilerin bir amacının da knowhow paylaşımının ilerlemesini sağlamak olduğunu vurgulayan Koç, şöyle devam etti: "Bunun bir örneği, Arçelik ve Defy arasındaki ilişkidir. Satın almadan bu yana Arçelik, Defy'nin beyaz eşya sınıfında en iyi küresel şirket olması için ürün knowhow, üretim teknolojileri ve uluslararası tedarik zinciri konularındaki uzmanlığını Defy'ye aktarmaya odaklandı. Bu çabanın ilk meyvesi Afrikalı tüketicilerin enerji ve su verimli ekonomik ürünlerle buluşturulması oldu. Arçelik ve Defy birbirilerine çok uygun iki şirket çünkü benzer rekabetçi avantajlara sahipler."
3 BİN ÇALIŞANI VAR
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ise, "Son dönemde gösterdiğimiz güçlü ve istikrarlı büyüme performansıyla şirketimiz dünya beyaz eşya pazarının yarısına denk gelen EMEA (Avrupa- Ortadoğu-Afrika) Bölgesi'nde 2'nci büyük beyaz eşya şirketi konumuna yükseldi. Güney Afrika'nın lider markası Defy ise, kıtadaki büyüme stratejimizi destekleyen güçlü bir platform" dedi. Arçelik'in global markası Beko'nun ise, son 7 yılda Avrupa beyaz eşya pazarında, pazar payını en çok artıran marka olduğunu ifade eden Çakıroğlu, şu bilgileri verdi: "Yıllardır İngiltere beyaz eşya pazarının lider markası olan Beko, Polonya'dan sonra 2014'ün ilk yarısında Fransa solo beyaz eşya pazarında da birinciliğe yükseldi. Avrupa'nın en büyük beyaz eşya pazarı olan Almanya'da da payını son 5 yılda 2 kattan fazla artırdı. Romanya'da Arctic ile açık ara pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki pek çok ülkede pazar lideriyiz. Körfez ülkelerinde etkinliğimiz artıyor. Afrika pazarlarında iş hacmimizi büyütüyoruz. Güneydoğu Asya Bölgesi'ne de ihracatımızı artırıyoruz." Güney Afrika'da 15 milyonu aşkın Defy markalı ürünün bulunduğunu vurgulayan Çakıroğlu, "Her üç fabrikamızda yeni ürün ve teknoloji yatırımları yaptık. Ürün ve süreç iyileştirme projelerimize ek Ezakheni fabrikamızda iki yeni ürün hattını devreye aldık. Son olarak, East London fabrikamızda yaptığımız yeni gardırop tipi buzdolabı üretim hattımızın resmi açılışını gerçekleştirdik. Güney Afrika'da 3 üretim tesisimizde yıllık 2 milyonu aşkın kapasite, 3 bin çalışan ile faaliyet gösteriyoruz" dedi.