Garanti Bankası'ndaki hissesini yüzde 10'a düşüren
Ferit Şahenk'in bankacılık alanında sürpriz bir planın olduğu iddia edildi. Finans dünyasının dün yakından takip ettiği dev satışın perde arkasından heyecan verici bir iddia ortaya çıktı. Ferit Şahenk bir zamanlar bünyesine dahil ederek faaliyetine son verdiği bir bankayı yeniden diriltiyor...
2.5 MİLYAR DOLARLIK DEV SATIŞ!
Doğuş Holding, dün itibariyle 2010 yılından bu yana eşit hissedar olduğu İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'ya Garanti Bankası'ndaki yüzde 14.89'luk hissesini daha 5 milyar 497 milyon TL'ye (2.5 milyar dolar) sattı.
YÜZDE 40'I İSPANYOLLAR'IN OLDU
Gerçekleşen bu satış ile birlikte Doğuş Holding'in Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 10 seviyesine düştü. Daha önce bankanın yüzde 24,9'una sahip olan BBVA, hissesi ise yüzde 39,9'a çıktı.
YÖNETİMDE ÇOĞUNLUĞU ELE GEÇİRDİLER
Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada Ferit Şahenk'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Ergun Özen'in de Genel Müdür olarak görevine devam edeceğini bildirilse de 10 kişilik yönetim kuruluna 4 kişiyi atayan BBVA, bundan sonra bu sayıyı 7'ye yükseltecek ve yönetimde çoğunluğu elde etmiş olacak.
TÜRKİYE'NİN YENİ NAKİT ZENGİNİ OLACAK
Gerçekleşen dev satış sonrası 2.1 milyar dolar nakiti bulunan Ferit Şahenk'in kasasına 2.5 milyar dolar daha girecek ve 4.6 milyar dolar ile Şahenk Türkiye'nin nakit zenginleri sıralamasında birinciliğe yerleşecek.
GÜNDEME DAMGA VURACAK İDDİA!
İşte tüm bu gelişmelerin ardından Granti Bankası'na yakın kaynaklar tarafından dile getirilen bir iddia gündeme damgasını vuracak.
OSMANLI BANKASI YENİDEN CANLANDIRILIYOR
Yeme içme ve turizm sektörüne yönelik yaptığı satın alma ve yatırımlarla adından sıkça söz ettire Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in 2001 yılında bünyesine katıp varlığına son verdiği Osmanlı Bankası'nın yeniden canlandıracağı iddia edildi.
ÇALIŞMA 3 AYDIR YÜRÜTÜLÜYOR
Bankaya yakın kaynaklar söz konusu çalışmanın 2-3 aydır yürütüldüğünü belirtirken çok yakında bu yatırımın duyurulacağını da belirtiyor.
YAŞAYAN EN ESKİ BANKA!
1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan banka Haziran 1996'da Garanti Bankası'na ait Clover Investments tarafından satın alındı ve Doğuş Grubu'na katıldı. 31 Ağustos 2001 tarihi itibarıyla Doğuş Grubu bünyesindeki Körfezbank ile birleşen Osmanlı Bankası, 21 Aralık 2001'de ana hissadarı Garanti Bankası'nın bünyesine dahil oldu. Bu bütünleşme ile birlikte 2001 yılına kadar Türkiye'nin yaşayan en eski bankası ünvanını elinde bulunduran Osmanlı Bankası'nın faaliyeti de sona ermiş oldu.
Kaynak: Haber7