Mersin Limanı'nda yakalanan kaçak et vurgunundan sonra gözler et piyasasına çevrildi. Türkiye'de kaçak etin neredeyse bir sektör haline geldiği belirtilirken, Mersin Limanı başta olmak üzere Van Başkale ve Diyarbakır sınır kapısından TIR'larla yılda yaklaşık 100 bin ton kaçak etin Türkiye'ye girdiği iddia ediliyor. Antrikot ve bonfile gibi lüks et grubuna giren, kilosu 5 dolardan satılan etler vurguncular için büyük bir kâr kapısı olurken devletin de yaklaşık 2 milyar TL'lik vergi kaybına uğratıldığı tahmin ediliyor.
BRUSELLAYI ARTIRDI
Hangi koşullarda üretildiği ve kesildiği belli olmayan kaçak etler halk sağlığıyla da oynuyor. Yetkililer kaçak etin tüberküloz, veba, şap, brusella gibi hayvan hastalıklarında bir miktar artış olduğunu ve bunun da kaçak etten kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye'de üretilen etlerin çok ciddi bir denetim mekanizmasından geçirildiği vurgulayan sektör oyuncuları, "Fakat kaçak eti denetleyip kontrol edemiyorsunuz. Hangi koşullarda üretildiğini bilmediğiniz bu etler halk sağlığı için ciddi bir tehlike" diyor.
DEĞERİNİ AŞAĞIYA ÇEKİYOR
Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Türkiye'de yıllardır kaçak et sorunu olduğunu belirterek, "Gümrük Bakanlığı bu konuda işi sıkı tutuyor. Bunun önüne geçileceğini ümit ediyoruz" dedi. Kaçak etin sektörde haksız rekabete neden olduğunu vurgulayan Bılıkçı, "Piyasaya antrikot, bonfile gibi lüks gurubu ürünler sürülüyor. Bu etin kilosu aslında 60 TL ise piyasaya sürülen et nedeniyle üretici 50 TL'ye vermek zorunda kalıyor. Ürünün değerini aşağıya çekiyor" diye konuştu.
TAVUĞU KIRMIZIYA BOYAYIP, KAYITLARI SİLDİLER
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin Mersin'e gelerek açıkladığı bin 44 ton kaçak kırmızı etin piyasaya sürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, firma sahipleri ve gümrük müşavirlerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı, 8'i adliyeye sevk edilirken antrepo sahibi İ.E. tutuklandı. 7 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, kamera kayıtlarının da silindiği ortaya çıktı. 4 antreponun, 2'sinde yapılan sayımlarda usulsüzlük olduğu belirlendi. Yurda kaçak sokulan malların depolandığının tespit edildiği antrepolar, mühürlendi.
ÜRETİM % 3.5 GERİLEDİ
Türkiye
İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre et üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 gerileyerek 202 bin 530 tonda kaldı. İlk çeyrekte bu rakam 184 bin 975 ton, ikinci çeyrekte ise 218 bin 432 tondu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, düşüş görülen kırmızı et üretimine dikkat edilmesi gerektiğini bildirerek, şunları söyledi: "2013'ün 9 aylık döneminde 627 bin 948 ton olan kırmızı et üretimi, bu yıl ocak-eylülde 605 bin 937 tonda kaldı. 9 aylık dönemdeki azalma 22 bin 11 tonu buldu. Üretim artmalı çünkü tüketim yükseliyor."
DÖRT ÜRÜNDE İHBAR GELDİ
Gümrük
Bakanı Canikli, kırmızı etle birlikte tütün, alkol ve çayda da kaçak ihbarı aldıklarını söyledi. Bunların çıkışlarını önlemek için tüm gümrüklere talimat geçtiklerini aktaran Canikli, şöyle konuştu: "Ekimde 4 grup mal ile ilgili 'Transit ticaret kapsamına girenlerin giriş ve çıkışta fiilen tespitini yapın. Beyan edilen mal mı tespit edin' dedik. O esnada kırmızı et içeri salınmıştı. Ama talimatımızdan sonra yerine koydukları tavuk kırpıntılarını çıkaramadılar. Çünkü denetim yapılsaydı tavuk kırpıntısı olduğu ortaya çıkacaktı. Kayıtlarda kırmızı et rakamları şişti."
ORGANİZE BİR İŞ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de dün Mersin'deki kaçak et vurgunuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İşin içinde tek bir şirket olmadığını belirten Canikli, "Bağlantılı ve ortak şirketler de var, araştırıyoruz" dedi. Kaçak eti kendisine gelen bir ihbar üzerine tespit ettiklerini aktaran Canikli, "İçeri intikal eden kırmızı et kadar tavuk kırpıntı et göstermişler. Şu an da tahlilde" diye konuştu. Gümrük denetimlerinde yeni düzenlemelerin geleceğini belirten Canikli, İstihbarat Daire Başkanlığı için 185 özel istihbarat elemanının yetiştirildiğini de söyledi.