Dokuz ayda 5.8 milyar liralık mevduat çıkışı yaşayan, batık kredi oranı yüzde 10'la sektörün 5 katına ulaşan, likidite sıkıntısı yaşadığı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 70'inci madde kapsamına aldığı paralel yapının bankası Bank Asya'nın yeni oyunu Teknopark oldu. Batık şirket kredisi nedeniyle Teknopark hissedarı olan banka, yeni iştirakini bilançosunda gizliyor. Bankanın, yüksek kâr etmeyen iştirakini kötü bilançosuna zarar vermemek için gizlediği belirtiliyor. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği belgelere göre, Bank Asya, Aktera şirketinin sahibi Alper Köstem'in 2007'de satın aldığı Meteksan Bilişim'e 120 milyon 279 bin TL'lik kredi verdi. Şirket, 2008'de iflas erteleme talebinde bulununca bankanın kredisi de batığa düştü. Bank Asya krediyi ancak 2011'de takibe intikal ettirdi. O arada Alper Köstem'in şirketi Aktera'nın Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Şirketi'ndeki hisselerinin yüzde 9'una yakınını aldı.
BİLANÇODA GİZLİYOR
Paralel yapının bankası yeni iştirakini bilançosunda gizliyor. Bankacılar, yüksek kâr getiren bir iştiraki bankanın bilançosunda gösterebileceğini belirterek, "Bank Asya'nın bozulan mali yapısına zarar verecek bir iştirakse bunu bilançoda göstermez" diyor.
PARAYI KATLAMAK İSTİYOR
829 bin 900 TL sermayeli Gazi Teknopark'ın yüzde 41'i Süleyman Büyükberber'in rektörü olduğu Gazi Üniversitesi'nde bulunuyor. Üniversitenin hisselerinin parasal değeri 882 bin 700 TL. Üniversite Vakfı'nın 31 bin TL, Gazi Gıda Bilişim'in ise bin 400 TL'lik hissesi bulunuyor. Bank Asya, Teknopark şirketinde 73 bin 500 TL karşılığında 735 adet hisseyi elinde tutuyor. Bankanın yüzde 8'lik hisseyi değerinin üzerinde paraya satılıp likidite sağlamak istediği belirtiliyor.
KOZMİK BELGELER YARINDAN İTİBAREN SABAH'TA
SABAH, paralel ihanet örgütünün bankası 'batık' Bank Asya'nın 'sır perdesi'ni yarından itibaren aralıyor. Kozmik belgelere ulaşan SABAH, Bank Asya'nın mali tablolarındaki makyajı... 6 ayda bankanın zarar yazmasına rağmen kâr etmiş gibi gösterilerek hissedarlarını nasıl dolandırdığını... Zararını gizleyerek yatırımcıların gözünde en ucuz banka imajından kurtulmaya çalıştığını... Bilançoyu bozmamak için batık kredilerini takibe almayıp yatırımcılarını yanıltmaya çalıştığını... Takipteki kredilerini zamanında bilançosunda göstermediğini... Bankanın kötüye gidişinin paralel yapının iddia ettiği gibi 17 Aralık'tan sonra değil 2010 yılından itibaren başladığını... Genel Müdür Ahmet Beyaz'ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu gerçekleşmesi mümkün olmayan 'hayali plan'la kandırmaya çalıştığını... Merkez Bankası'nın çok gizli raporunun detaylarını... Likiditesi yetersiz bankanın şube açmasına dahi izin verilmediğini ve daha fazlasını ses getirecek yazı dizisiyle gündeme taşıyacak.
REKTÖR BANKA LEHİNE HAREKET EDİYOR
Teknopark'ın
satışında fiyatlandırmayı üniversite ile bankanın yapacağı söyleniyor. Rektör Süleyman Büyükberber'in adı daha önce yurtları boşaltmaması ve paralel yapıya yakınlığıyla gündeme gelmişti. Bu yüzden Büyükberber'in Teknopark hisselerinin satış sürecinde Bank Asya lehine karar alabileceği belirtiliyor. Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, sektörün bankacılık dışındaki işlerini (iştiraklerini) 5 yıl içinde elden çıkarmalarını istiyor. Bu süre zarfında iştirakini elden çıkarmayan bankadan bünyesinde bulundurduğu şirket için daha fazla karşılık ayırması isteniyor.