Rusya ile Batı'yı karşı karşıya getiren Ukrayna krizi, enerjide de kartların yeniden karılmasını sağladı. Gazsız kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Avrupa, yakın zamana kadar ağır ambargolar uyguladığı İran'ın kapısını çaldı. Dünyanın en büyük doğalgaz üreticilerinden İran'la masaya oturan Avrupa, ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den enerji talebinde bulundu. Tahran yönetimi ise Rusya'ya alternatif olabileceğini belirterek, Nabucco Projesi'ni işaret etti.
EN DOĞRU ADRES TÜRKİYE
Bu talep üzerine İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Majedi, bir dönem Avrupa gaz ihtiyacının büyük kısmını karşılamak amacıyla düğmeye basılan ve geçen yıl rafa kaldırılan Nabucco Projesi'ni tekrar gündeme getirdi. İran'ın resmi haber ajansı IRNA ile Rus haber ajansı ITAR-TASS'a açıklama yapan Ali Majedi, Avrupa'dan iki farklı heyetle görüştüğünü doğruladı. Majedi, "İran, Nabucco'yla Avrupa'ya gaz verebilir. Rusya'ya en iyi alternatif biziz" dedi. Avrupa'ya birçok kanaldan gaz tedariki yapabileceklerini ifade eden Majedi, "Ancak Türkiye en doğru adres olacaktır" diye konuştu.
YARISI TÜRKİYE'DEN GEÇİYOR
2002'de ilk kez gündeme gelen ve adını İtalyan bestekar Verdi'nin Nabucco Operası'ndan alan proje, 3 bin 300 kilometrelik bir hatla Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa'ya dağılıyor. Hattın bin 558 kilometrelik kısmı ise Türkiye'den geçiyor.
DEV PROJE GEÇEN YIL RAFA KALDIRILMIŞTI
BOTAŞ'ın
yanı sıra Avusturyalı OMV, Alman RWE, Macar MOL, Rumen Transgaz ve Bulgar BEH şirketlerinin iştirak ettiği Nabucco'yla 31 milyar metreküp Azeri ve Irak gazı taşınacaktı. 12 ila 15 milyar euroya mal olması beklenen proje, geçen yıl askıya alındı. TANAP ve TAP projelerinin gündeme gelmesiyle ağır yara alan Nabucco'nun önce şirketin resmi sitesi kapatıldı, ardından da tasfiye kararı alındı. Şirketin CEO'su Reinhard Mitschek dahil tüm çalışanların işine son verilmesine rağmen, ticaret sicil kaydı Avusturya'da muhafaza ediliyor.