Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u işgali Kürt petrolünü durduramadı. Her gün yaklaşık 120 bin varillik Kuzey Irak petrolü Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattı üzerinden Ceyhan'a gelmeye devam ediyor. Kaynaklardan alınan bilgilere göre petrol Ceyhan'da depolanıyor. Kuzey Irak şu anda kendi sahalarında ürettiği petrolü Fişkabur Bölgesi'ne kadar kendi imal ettiği boru hattıyla taşıyor. Petrol Türkiye sınırının olduğu Fişkabur'da, Kerkük-Yumurtalık boru hattına pompalanıyor. Burada kurulan ölçüm istasyonlarıyla da hatta yüklenen Kürt petrolünün miktarı net olarak belirleniyor.
TANKERLERİ YÜKLEMEYE DEVAM
Kuzey Irak, boru hattı ile Ceyhan'a taşıdığı petrollerden dünya piyasalarına 2 büyük kargo yaklaşık 2 milyon varil ham petrol sevkıyatı gerçekleştirdi. İlk kargoyu taşıyan "United Leadership" tankeri halen Fas açıklarında beklerken, ikinci kargoyu taşıyan "United Emblem" tankeri Akdeniz açıklarında belirlenen rotada yolculuğunu sürdürüyor. Haber kaynakları ise ikinci sevkıyattaki petrolün satıldığı bilgisini teyit ederek, tankerin rotası ve alıcı hakkında bilgi vermekten kaçınıyor.
TAHKİM SÜRECİ BAŞLADI
Öte yandan Irak'taki kargaşa devam ederken, Irak Merkezi Hükümeti'nin Türkiye aleyhine Paris merkezli ICC Tahkim Mahkemesi'nde açtığı dava tebligatı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ulaştı. Bakanlık hukuk kurmayları, tahkim mahkemesi sürecinin en az 18 ay olacağını belirtti. Ancak Irak'ın tahkim davasında bir hak iddia etmesi için, temel prensip olarak bir zararın oluşması gerektiğini ifade eden kaynaklar, "Yürüyen süreçte Irak'ın bir zararı yok. Aksine pasta büyüdüğü için petrol gelirleri artıyor. Türkiye oldukça şeffaf davranıyor. Petrolün satışına ve yüklenmesine ilişkin tüm bilgiler anlık olarak Erbil ve Bağdat'a bildiriliyor" değerlendirmesi yaptı.
250 MİLYON $'LIK YATIRIMIMIZ VAR
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Musul'da 4 müteahhitlik firmasının yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımı olduğunu söyledi. "Bu projelerdeki işçilerin Musul'daki kaygı verici gelişmeler üzerine Türkiye'ye getirildiğini öğrendik" diyen Yenigün, Kuzey Irak'ın Türk inşaat sektörü için gündemdeki yerini ve önemini koruduğunu ifade etti. Irak'ın, Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı pazarlar arasında Libya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Yenigün, 1975'lerden bugüne kadar Türk müteahhitler tarafından bölgede gerçekleştirilen 825'i aşkın projenin bedelinin 20 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Bilen ise, Irak'a mal taşıyan 2 bin 500-3 bin Türk TIR'ının, çatışmalar nedeniyle Duhok ve Zaho'da beklediğini bildirdi. Musul ve Tikrit'te sıkıntı olduğunu belirten Bilen, "Bekleyenler arasında sadece benim şirketimin Bağdat'a gitmesi gereken 80 TIR'ı var. Araçlarda bozulabilecek nitelikte mallar da yüklü. Böyle devam ederse Irak'a ihracatımız olumsuz etkilenecek" diye konuştu.
YILDIZ: TÜRKİYE İÇİN SIKINTI YOK
Enerji
ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu hafta iki ayrı olayda toplam 80 Türk vatandaşını da rehin alan Irak Şam İslam Devleti militanlarının Musul'u ele geçirmesiyle Irak'ın petrol ihracatında oluşan tereddütlere ilişkin konuştu. Bakan Yıldız, Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin petrol arz güvenliğini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye'nin büyümesini karşılayacak yatırımların miktarının yıllık minimum 8 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Uluslararası sermayenin de buna aynı şekilde rağbet edeceğine inanıyoruz" dedi. Bilindiği gibi Irak Türkiye'nin petrol ihtiyacını karşılayan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.