Soma'da yaşanan maden faciasının yası dinmeden kömür spekülatörleri iş başı yaptı. Yüzde 20'lere varan fiyat artışlarını daha da yukarı çekmek isteyen bazı kömür tüccarları, "Türkiye, bu kış kömür bulamayacak" dedikodusuyla yüksek fiyattan siparişler almaya başladı. İthal kömürde de patlama yaşanıyor. Son bir ay içinde yüzde 28 oranında artan ithal kömürün yerliye oranı yüzde 70'lere kadar çıktı.
100 MADEN KAPANACAK
Fısıltı gazetesiyle yayılan dedikodular arasına her geçen gün yenileri ekleniyor. Uyanık satıcılar, 100'den fazla madenin kapanacağından tutun da kömür kullanımının tamamen yasaklanacağına kadar sayısız spekülasyon üretiyor. Piyasanın manipüle edilmek istendiğini belirten Kömür Üreticileri ve Satıcıları Derneği yetkilileri, fiyatları yükselten firmalara tepki gösterdi. Yetkililer, "Bu fırsatçılar Soma'yı bahane ederek ithalat kotası ve izinlerini artırmayı hedefliyor" dedi. SABAH'ın ulaştığı kömür satışı yapan firmalar da manipülasyonlardan dolayı sektörde büyük bir belirsizliğin oluştuğunu söyledi. Horozoğulları A.Ş.'den Ertan Şentürk, özellikle yerli kömür konusunda sıkıntı olduğunu belirtti. Şentürk, ithal kömürün ton fiyatının şu an 600 TL'den satıldığını söyledi. Akasya Kömürcülük'ün sahibi Mehmet Talip ise piyasada gereksiz bir panik yaratıldığını vurgulayarak, "İthalata hücum edildi" dedi. İthal kömürün çok daha kazançlı olması nedeniyle piyasanın bu yönde baskıya maruz kaldığını da belirten Talip, "Soma'da yaşanan acı tablonun dahi istismar edildiğini görmek bizleri çok utandırıyor" diye konuştu.
BAKANLIK: İTİBAR ETMEYİN
Konuyu takibe alan Enerji Bakanlığı yetkilileri ise Soma'da yaşanan maden faciasının Türkiye'deki kömür fiyatlarına herhangi bir etkisinin olmayacağını açıkladı. Tüketiciyi bu konuda dikkatli olmaya çağıran yetkililer, vatandaşın çıkan dedikodulara itibar etmemesini istedi.
TOPLAM ÜRETİM 13 KAT ARTTI
2004'te 1 milyon ton civarında olan yer altı kömür işletmeciliği üretimi, 2013'te toplam 12.9 milyon tona yükseldi. İthalat rakamları ise 2013'te 28 milyon tonu buldu. Bu dönemde taş kömürü ihracatı ise 7 bin 210 ton olarak gerçekleşti.
SOMA'DA ŞİRKETİN MALLARINA HACİZ KONDU
301 kişinin hayatını kaybettiği ölüm madenine 'ihtiyati haciz' geldi. Facianın ardından vefat eden işçilerden Mustafa Kocabaş'ın ailesi tarafından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhinde açılan tazminat davasında karar verildi. Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, şirketin taşınır ve taşınmaz mal varlıkları ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan (TKİ) hakediş alacaklarına ihtiyati haciz konulmasına karar verdi. Şirketin iş makineleri ve kayıtlı taşınmazları için de haciz kararı çıktı. Mahkeme ayrıca, şirketin TKİ'den hak ediş alacaklarına konulacak hacizden 200 bin liralık kısmının davacılar adına açılacak banka hesabında depolanmasına hükmetti. Avukat Hakan Kahraman, mahkemenin aldığı kararın faciada yaşamını yitiren bütün işçilerin aileleri için umut olduğunu söyledi.
'GELİN, FAZLA ÜCRET VERİRİZ!'
Türkiye
Büyük Millet Meclisi'nde Soma için kurulan araştırma komisyonu üyeleri de bölgede temaslarda bulundu. Ailelerin yaşadığı sıkıntıları dinlediler. Maden şehidi Kenan Akdeniz'in evini ziyaret eden üyeler 6 yaşında kalp hastası olan Esra Akdeniz'e destek sözü verdi. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. İşletme Müdürü Haluk Evinç'ten bilgi aldı. Ocakta yangının devam ettiğini belirten Evinç, işçilerin diğer ocaklarda çalışmak üzere çağrıldığı iddialarına da "Arkadaşlarımıza 'burada çalışırsanız fazla ücret alacaksınız' diye söyledik" dedi.