Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından işadamları yatırımda düğmeye bastı. Bir yerli bir yabancı yatırımcı yenilenebilir enerjiye 1 milyar dolar yatıracak. Alman IMBV, Borusan'la birlikte 346, Özgül Group ise 600 milyon dolarlık yatırıma start verdi.
BİN 500 MEGAVAT
Halen Körfez fonlarıyla birlikte 1 milyar dolarlık doğalgaz santrali projesini yürüten Özgül Group, Türkiye'de 29 ayrı yere rüzgâr ve güneş santrali yapacak. Toplam yatırım değerinin 1.8 milyar dolar olduğunu ancak ilk etapta 600 milyonluk kısmının hayata geçirileceğini söyleyen Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, bağımsız denetim şirketi PricewaterhouseCoopers'la çalışmaya başladıklarını kaydetti. Özgül, "Bu denetim sayesinde yeni fonlarla görüşeceğiz. 29 santral toplam bin 500 megavat gücünde olacak. İlk etapta yapacağımız 600 milyon dolarlık yatırımla projenin 500 megavatlık kısmı devreye alınacak. Yerleri aldık, ölçümler yapıldı, yabancı ortakların taleplerini değerlendirerek yatırıma başlayacağız. Özellikle Ruslar ve Kazaklar'dan teklif geliyor" diye konuştu. Santrallerin Güney, Kuzeybatı ve Marmara'da yapılacağını söyleyen Özgül, yatırımların 2015'te başlayacağını vurguladı.
ALMANLAR DA GELDİ
Yabancıların da enerjiye ilgi duyduğunu anlatan Özgül, Alman kamu şirketi IMBV'nin Borusan Holding'le yüzde 50-50 ortaklığında şirket kurduğunu, Türkiye'de 207 megavatlık rüzgâr türbini yapacaklarını söyledi. 346 milyon dolara mal olacak santraller Balıkesir, Çanakkale, Bandırma ve Mut bölgelerinde yer alacak. Arazi alımlarının yapıldığını, siparişlerin verildiğini söyleyen Özgül, bu yatırımın da 2015'te başlayacağını belirtti.
TEKNOKRAT BAKANLIK ENERJİYİ UÇURDU
Türkiye'nin
enerji politikasının dünya çapında kabul edilebilir hale geldiğini söyleyen Özgül, "Bunda Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın payı çok büyük. Konuya bir bürokrat gibi değil teknokrat gibi yaklaşıyor" dedi. Dünyanın en önemli doğalgaz ve petrol kaynaklarının Kuzey Irak, İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'da olduğunu belirten Özgül, "Doğalgaz barış taşır ve barışı zorlar. Yatırım yapanlar malını satabilmek için doğalgaz hattının güvende olmasını ister. Bu nedenle Kırım krizi bize olan güveni artırdı. Bu olaylar nedeniyle Kuzey Irak ve TANAP daha güçlü hale geldi" diye konuştu. Kıbrıs'ın gazının da Türkiye'den geçeceğini söyleyen Özgül, "ABD'li Noble, dört şirkete projede yer almaları için yazı gönderdi" dedi.