İş Bankası'nın 28 Mart'ta gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurulu'na, CHP'nin gönderdiği üyelikler büyük bir tartışma başlattı. Banka çevrelerinin yanısıra CHP çevrelerinde de büyük bir şaşkınlık yaratan atama, BDDK'nın onay sürecinde de yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. CHP, Mustafa Kemal Atatürk'ten kalan hisselerine karşılık İş Bankası Yönetim Kurulu'na 3 üye ismi bildiriyor. 30 Mart seçimlerinden 2 gün önce toplanan İş Bankası Olağan Genel Kurulu'na CHP'den bildirilen 3 üyeden 2'si, eski Türk-İş Başkanı ve CHP milletvekili Bayram Meral'in oğlu Kemal Meral ile Mehmet Moğultay'ın oğlu Ulaş Moğultay oldu. Üçüncü üye Prof. Dr. Turkay Berksoy.
KEMAL MERAL LİSE MEZUNU
İsimler üzerindeki tartışma CHP adına İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine Bayram Meral'in oğlu Kemal Meral'in atanmasıyla ortaya çıktı. Vatan gazetesinden Gülümhan Gülten'in haberine göre; Meral ismi, bankada olduğu kadar CHP içinde de tepkiyle karşılandı. Oğul Meral, Halkbank'ın batık kredi listesinde yeralan Gazala A.Ş.'nin ortaklarından olduğu için uzun süre ismi batıkçılar arasında yeralmıştı. Ardından adı sık sık yeni olaylara karışan Kemal Meral'in Ankara Karum İş Merkezi'nde bir esnafı dövmesi ayrıca gazatecilere saldırmasıyla ilgili görüntüler ekranlarda yayınlanınca ortalık karışmış, Meral, uzun süre yargılanmıştı. Kemal Meral'in lise mezunu olduğu biliniyor. Ancak en son açık öğretim fakültesine yazıldığı belirtilirken, bitirip bitirmediği bilinmiyor. Eski CHP milletvekili ve Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın oğlu Ulaş Moğultay'ın da İş Bankası yönetim kurulu üyeliğine CHP tarafından atanması bir başka tartışma yarattı. Moğultay'la CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yakın arkadaş oldukları biliniyor. İş Bankası yönetiminin CHP üyeliklerinde böylece "oğullar" döneminin yaşanması partide de eleştiriliyor.
BDDK'DAN ONAY BEKLENİYOR
Bankalar Yasası'na göre İş Bankası Genel Kurulu'nda belirlenen yeni yönetim, BDDK'nın onayına sunulacak. BDDK bu isimlerle ilgili 7 gün içinde itiraz etmezse, Yönetim Kurulu üyeleri imza yetkisine sahip olacaklar. BDDK, kararını Bankalar Yasası'nın temelde 23. Maddesi'ne göre karar verecek. Bu madde şöyle: "Yönetim kurulu üyelerinin şu şartları taşıması gerekir: İflas Kanunu hükümlerine göre müflis olmaması, konkordato ilân etmiş olmaması, uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma başvurusunun tasdik edilmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması, fona devredilmiş olan bankalarda nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması, Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsa bile ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, 3 yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması, basit veya nitelikli zimmet, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, karapara aklama veya Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile Devlet sırlarını açığa vurma, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar, vergi kaçakçılığı veya bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması."
10 BİN 750 TL VE KARDAN PAY ALACAK
28 Mart'ta gerçekleşen İş Bankası Olağan Genel Kurulu'nda CHP adına yönetime giren Meral, İş Bankası'ndan bu üyeliğe karşılık ayda 10 bin 750 Lira net ücret alacak. Genel Kurul tutanaklarında bu karar şöyle yazıldı: "Yönetim Kurulu Üyelerine her ay net 10.750 TL tahsisat ödenmesi oy çokluğuyla kabul edilmiştir" Banka Yönetim Kurulu üyeleri ayrıca kâr payı ve bankanın performansına dayalı çeşitli isimler altında ayrıca para da alabiliyorlar.
HALKBANK'TA BATAN 3.8 MİLYONLUK KREDİ
CHPli Bayram Meral'in oğlu Kemal Meral, 2003 yılında kardeşiyle birlikte Halkbank'ın 3.8 milyon liralık krediyi batırmakla suçlanmış, ortak oldukları Gazala A.Ş'nin batırdığı kredi, Halkbank'la ilgili Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporunda da yeralmıştı. O dönem, Meral kardeşlerin SSK'ya da 200 bin liranın üzerinde borç taktıkları kamuoyuna yansımıştı. YDK, eski Türk-İş Genel Başkanı ve eski CHP Milletvekili Bayram Meral'in oğullarının bir dönem ortak olduğu "Gazala Grubu" adıyla yer alan firmanın batırdığı kredi miktarı 3 trilyon 837 milyar 985 milyon lira olarak açıklamıştı. Ancak oğul Meral, sözkonusu kredide kendi imzası olmadığını, kredinin kendileriyle ilgisi olmadığını savunmuştu.
Kaynak: Vatan