Son
yıllarda futbolun büyüyen bir endüstri haline gelmesi, sektörde dönen ücretlerin bir hayli artmasına neden oldu. Şampiyonlar ve Avrupa Ligi'nde başarı elde etmek isteyen büyük kulüpler, futbolcu transferlerinde devasa paralar ödeyerek, yüksek oranda borçlandılar. Çözümü şirketleşme ve halka arzda bulan birçok futbol kulübü gelirlerini artırma imkânı buldu. Elde edilen kazançla stadyumlar yenilendi, koltuk kapasiteleri arttı. En önemlisi de üst düzey futbolcu transferine ağırlık verildi. ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, Türk futbolundaki şike davasının kulüplerin hisseleri üzerindeki etkilerini değerlendiren bir rapor hazırladı. Raporda, üç büyük kulübün hisselerinde yatırımcıların taraftarlık duygusuyla işlem yaptıkları ortaya çıktı. Rapora göre takımın sahada aldığı iyi sonuç hisse fiyatına prim yaptırırken, yenilgi veya başarısızlık değerin düşmesine neden olmuyor.
YENİLGİ ETKİLEMEZ
Avrupa kupalarında başarılı bir sezon geçiren Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yanı sıra geçtiğimiz sezon bu iki takımın gerisinde kalan Beşiktaş'ın hisselerinin benzer seyir göstermesi bu durumu açıklıyor. Trabzonspor hisselerinde ise geçtiğimiz sezon aynı durumun yaşanmadığı, sahadaki skorların hisse senedi performansı üzerinde çok etkili olmadığı ortaya çıktı.
CAS'IN KARARI BEKLENİYOR
UEFA'nın
iki takımı Avrupa'dan men etmesi, yapılan itirazın da Tahkim Kurulu'nda olumsuz sonuçlanması hisselere satışla yansıdı. Sonrasında yaşanan CAS süreci, bu iki kulübün hisseleri için can simidi görevi gördü. CAS'ın 18 Temmuz'da iki kulübe verilen ceza için yürütmeyi durdurma kararı alması ve Avrupa kupalarına katılmalarına izin vermesiyle aynı gün Fenerbahçe hisseleri yüzde 10.5, Beşiktaş hisseleri ise yüzde 8.4 değer kazandı.