Ekonomide yaşanan gelişmeler, altyapı yatırımları ve şirket satın almalarının rekor seviyeye ulaşması yabancı hukukçuların gözünü Türkiye'ye çevirdi. 2010'dan bu yana 20'den fazla uluslararası dev hukuk şirketi Türkiye'ye geldi. 2000'li yılların başında 350 milyon lira olan Türkiye hukuk piyasasının 2012'de 4 milyar liraya yaklaştığını gören dünya devleri küresel arenadaki rekabetini Türkiye'ye kaydırdı. Türkiye'de yaşanan "hukuk savaşı"nda en dikkat çeken yabancı firmalar arasında DLA Piper da var. İngiliz-Amerikan ortaklığı bulunan şirket, geçen yılı 2.4 milyar dolar ciroyla kapattı. Küresel hukuk liginin birincisi DLA Piper, 2010'un sonuna doğru İstanbul'da ofis açtı.
ORTAKLIK YAPIYORLAR
4 bin avukat istihdam eden Chicago merkezli Baker&McKenzie ise geçen yıl Türkiye'ye adım attı. 46 ülkede 75 ofisi bulunan firma Türkiye'ye Esin Avukatlık'la ortaklık yaparak girdi. ABD'li hukuk şirketi 2.3 milyar dolarlık cirosu ile dünya liginde ikinci sırada bulunuyor.
UZAN'A KARŞI SAVUNDU
Geçen yılı 1.6 milyar sterlinlik ciro ile kapatan dünyanın en büyük 5'inci hukuk şirketi Clifford Chance İstanbul'daki faaliyetlerine Türk şirketi Yegin'le işbirliği yaparak başladı. Dünyanın en büyük 7'nci hukuk şirketi İngiliz Allen&Overy 2011'de Türkiye'ye girdi. Ülkemizi Libananco davasında Uzanlar'a karşı savunan dünyanın 8'inci büyük şirketi Freshfields Bruckhaus Deringer da İstanbul'da ofis açtı.
ALMANYA'DAN TEKLİF ALIYORUZ
Küresel hukuk devlerinin Türkiye'ye ilgisi artarken, Türk firmaları ise marka yaratma sıkıntısı yaşıyor. Köksal Avukatlık Ortaklığı'nın sahibi Mehmet Köksal, "Türk şirketleri yasal düzenlemeler nedeniyle sadece tek ofisle çalışabiliyor. Bu da devlerle rekabeti zorlaştırıyor. Oysa başarılarımız sayesinde Avrupa'dan 'buraya da gelin' daveti alıyoruz ama gidemiyoruz" diye konuştu. Alman Avukatlar Birliği'nin (VDA) Türkiye Başkanlığı'nı da yürüten Köksal, "Uzun zamandır Almanya'da bir ofis kurmak için teklif alıyoruz. Yolumuzu açsınlar. Küresel bir marka yaratalım" dedi.