İstanbul'da yaşayıp da Okmeydanı'nı bilmeyen yoktur. Peki adını nereden aldığını da biliyor muydunuz? İstanbul'un fethinde büyük role sahip Okmeydanı, Fatih Sultan Mehmet'in otağını kurduğu, halen minberinin bulunduğu, bazı tarihçilere göre de gemilerini buradan Haliç'e indirdiği bir meydan. Fatih, İstanbul'u fethinden sonra bu meydanı bedelini ödeyerek vakfına dahil etmiş, oğlu II. Beyazıt ise meydanda bir okçular tekkesi (bugün ki adıyla Okçular Spor Kulübü) inşa ettirmişti. Okmeydanı yüzyıllarca padişahların, sadrazamların, paşaların ve kemankeşlerin ok attığı bir meydan oldu. Adı da buradan geliyor.
ASLINA UYGUN YAPILDI
İşte bu tarihi okçuluk okulu, geçtiğimiz 29 Mayıs'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Okçular Vakfı tarafından yenilenerek hizmete açıldı. Dünyanın birçok yerinden sporcunun katılımıyla bir yarışma da organize edildi. Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız Okmeydanı'nın önemi, tekkenin hedefleri ve beklentilerini anlattı.
Okul oldukça geniş bir alana inşa edildi. İçinde neler var?
Tarihteki haline uygun şekilde inşa etmeye çalıştık. Bunun için minyatürlerden yararlandık. Kampus içinde müze, kütüphane, mescid, konferans salonu, mutfak, hünkar köşkü, açık olimpik ok atma sahası, 60 metrelik kapalı ok atma ve idman sahası, otopark, derslikler, hakem odaları, kapalı spor salonları, kafeterya v.s bulunuyor.
PAHALI SPOR DEĞİL
Buradan eğitim almanın bedeline olacak? Fiyat belirlediniz mi?
Ekonomik bir beklentimiz yok. Öncelikle herkese üç aylık temel eğitim ücretsiz olarak verilecek. 50 TL gibi sembolik bir kayıt ücreti almayı düşünüyoruz. Sponsorluk için adaylarla görüşmelerimiz devam ediyor. Vakfımız ve okçuluk sporu tanındıkça destek verenlerin ve sahip çıkanların sayısının artacağını ümit ediyorum. Okçuluk ailece yapılabilecek sporların başında geliyor. Kesinlikle pahalı bir spor değil.
Hedefiniz ne?
2016 ve 2020 olimpiyatlarında madalya kazanacak sporcular yetiştirmeyi hedefliyoruz.
30 ÜLKEDEN 66 OKÇU YARIŞTI
Burada uluslararası organizasyonlar yapılacak mı?
Vakfımızın ilk organizasyonu açılışta gerçekleşti. Dünyanın en büyük okçuluk yarışlarını yaptık. 30 ülkeden 16 olimpiyat, 34 geleneksel okçu geldi. Türkiye'den katılanlarla birlikte 66 okçu burada yarıştı. Fetih Kupası adıyla yapılan bu organizasyon geleneksel ve olimpik müsabakaları bir arada yürüttüğü için dünyada bir ilk oldu. Bundan sonra da benzer organizasyonlar geleneksel olarak devam ettirilecek.
ATA SPORUNU OKULLARDA TANITACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan Okmeydanı Okçu Eğitim Merkezi'nin 6 Mayıs-8 Kasım arasında eğitim vereceğini belirten Haydar Ali Yıldız, bunun bir Osmanlı geleneği olduğunu belirtti. Yıldız, "Osmanlı döneminde de Okçu Tekkesi antremanlarına her yıl Hıdrellez'de başlardı. Biz de o dönemdeki tarihe sadık kaldık" diye konuştu. Okçuluğun bugüne kadar pek de tanınmadığını ifade eden Yıldız, bu sporun tanıtımı için Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ve üniversitelerle ortak çalıştıklarını, okulları ziyaret ettiklerini anlattı. Yıldız, sadece spor değil sanat, kültür, tarih gibi alanlarda da çalışmalar yapmayı planladıklarını vurguladı.