Türkiye'nin inovasyon ve girişimcilik kültürü liselerde de hızla yayılıyor. Bu alanda başta KOSGEB olmak üzere birçok kurumun yürüttüğü projeler meyvelerini vermeye başladı. Fırsat tanınan lise ve üniversite öğrencileri bir yandan okula giderken bir yandan da iş dünyasına atılıp patronluğa soyundu. Liselilerin girişim hikâyelerinde ise yaratıcı fikir ve buluşlar ön plana çıktı.
KOSGEB EĞİTİMİ VAR
Bu yeni girişim sayesinde üç yılda Türkiye çok sayıda genç mucit kazandı. Görme engelliler için konuşan bastondan plastik diş implantına, radyasyonu oksijenle temizleyen cihazdan lazer ışınlı müzik aletlerine kadar 100'e yakın iş fikri ticarileşmeyi başardı. Bu sürede lise ve üniversitede eğitim gören 4 bin 455 girişimci iş dünyasına adım attı. KOSGEB birçok eğitim kurumunda, "Girişimcilik ve KOBİ Yönetimi" dersi vermeye başladı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, "KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası" alıyor. Ardından da 30 bin liralık hibeyi hak ediyor. Birbirinden farklı inovatif projeler geliştiren gençler, internet üzerinden de satışa başladı. Her türlü girişim fikrinin sıfır sermaye ile hayat bulduğu platformlardan biri de sanalpazar.com. Satıcılar dükkân açmak istediklerinde herhangi bir bedel ödemiyor.
BAŞLANGIÇ SERMAYESİ İNTERNET ÜZERİNDEN
Sanalpazar. com'un Genel Müdürü Cem Kesici, "Sitede, her ay parlak fikri olan, ancak cebinde sermayesi bulunmayan 100 genç girişimci sanal dükkân açıyor" dedi.