Türkiye'nin Davos'u olarak adlandırılan Uludağ Ekonomi Zirvesi Bursa'da gerçekleşti. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve bugün sona erecek zirveye, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda konuşmacı katıldı. "Türkiye'nin Yeni Fırsat Penceresi" ana temasıyla düzenlenen zirvede Türkiye ve dünya ekonomisi masaya yatırıldı. Zirveye katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin bazı ülkelere geçen yıl 1.3 milyar dolar nakit hibe vererek donör ülke olduğunu söyledi. Babacan, pazartesi günü açıklanacak 2012 yılı büyümesinin yüzde 2'nin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Standard&Poor's'un not artırım kararını da değerlendiren Babacan, Türkiye'nin eurobond ihraç edebilmek için en az iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notlandırılmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Babacan, "Bu hukuki gereksinim olmasaydı Türkiye belki de herhangi bir derecelendirme kuruluşuyla çalışmayabilirdi" dedi.
25 YIL SÜRESİ KISALABİLİR
Babacan, köprü ve otoyolların halka arz edilmesi durumunda gelirin ne kadar olacağına bakılacağını ya da 25 yıllık işletim süresinin kısaltılabileceğini söyledi.
Ahmet Çalık
2023 hedefimiz çok gerçekçi
Uludağ
Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "Yeni Türkiye'nin Yeni Fırsatlarını" değerlendirdi. Çalık, "Dünyada yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimci, yönetici ve bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefi çok gerçekçi. Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefine olan inancım tam" dedi.
'İYİ SİYASETÇİ ÖNEMLİ'
2002-2013 arasında büyük değişim yaşandığına dikkat çeken Çalık, şunları söyledi: "Ülkeler iyi idare edilmediği zaman şirketler gibi halk da fakirleşerek büyük zararlar görebiliyor. Onun için ülkelerin iyi siyasetçiler tarafından yönetilmesi çok önemli. Onlar sizin önünüzü tıkarsa, özel sektör olarak ne kadar girişimci olursanız olun önünüzün açılması mümkün değil. Bu bakımdan geçtiğimiz 10 yıl Türkiye'de çok başarılı geçmiştir."
Muhtar Kent
Kamyonda işe başladım
Coca-Cola CEO'su ve Dünya Başkanı Muhtar Kent, 'Benim Hikâyem' başlığı altında 35 yıllık kariyerine nasıl başladığını, hangi yollardan geçerek, bu konuma geldiğini anlattı. Kent, şöyle konuştu: "Kariyer hayatıma 1979'da Atlanta Coca -Cola'nın satış kamyonlarında başladım. 10 ayımı böyle geçirdim. Sabah 4'te kalkıp, marketlere ürün sattım. İşi gazete ilanıyla buldum. 1978'de ABD'ye gittiğimde cebimde İngiltere Üniversitesi'nden bir diplomayla, Amerika'da doğduğuma dair bir belge vardı. İnsan hayatında her kariyerin hep yukarı çıkmadığını gördüm. Hiçbir zaman başarı çizgisi direk gibi yukarı çıkmaz. İnişler-çıkışlar olur. İnişleri de iyi yönetmek lazım."
Bülent Eczacıbaşı
İnovasyon iklimi yaratmalıyız
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Türkiye inovasyon iklimi yaratmak zorunda. Bu iklim, politik kararlılık ve özel sektörün sahiplenmesiyle yaratılabilir. Bunu başaramamamız için hiçbir sebep yok" dedi. Eczacıbaşı, Türkiye'de, inovasyon ortamının yeterince olgunlaşmadığını ancak yoğun ilgi ve heyecan olduğunu söyledi. Oturumun konuşmacıları arasında yer alan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Muharrem Yılmaz da "Not artırımlarıyla beraber Türkiye'ye ilginin ve yatırımların artacağını düşünüyorum" dedi.