Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz yaptığı yazılı açıklamada, Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda verilen mahkumiyet kararının önem taşıdığını ve tüketicilerin bankalara karşı yürütülen mücadelesinin boşa olmadığını ortaya koyduğunu bildirdi.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz açıklamasında, '4077 sayılı Kanun, tüketiciyi, fiyata karşı korumuyor. Zaten eğer koruyor olsaydı serbest piyasa ekonomisinin mantığı ile çelişirdi. Bu açıdan 4077 sayılı Kanun, 4054 Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü 4054 sayılı Kanun, tüketiciyi dolaylı yoldan fiyata karşı, ama tekel ve kartel fiyatlarına karşı koruyarak 4077 sayılı Kanunu tamamlamaktadır' ifadelerine yer verdi.
BANKALARI BOYKOT
Bankaların uyguladıkları faiz oranları, aldıkları masraf ve komisyon miktarlarının neredeyse birbirinin aynı olduğunu kaydeden Gündüz açıklamasında şu sözlere yer verdi:
'Bugün itibariyle kredi kartına uygulanan faiz oranı, kredi kart hizmeti veren 21 bankada da aynı miktarda uygulanmaktadır. Rekabet Kurulu tarafından bankalar hakkında yürütülen soruşturma sonunda, aralarında kamu bankalarının da bulunduğu 12 bankanın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun 4. Maddesini ihlal ettikleri tesbit edilerek toplam olarak 1 milyar 116 milyon 957 bin lira para cezası verilmiştir. Tüketiciler Birliği olarak bu cezanın çok az olduğunu ancak tüketicinin hak ve çıkarlarını koruması açısından başlangıç olabileceğini düşünüyoruz. 30 milyon mudi için kişi başına 40 lira demektir. Yalnız kredi kartı aidatı adı altında her yıl alınan 2 milyar 500 milyon lira dikkate alındığında dahi verilen cezanın yetersizliğini görmekteyiz. Bankaları boykot edebilirmiyiz? Evet .Temel ve yaşamsal gıda ürünlerine zam yapıldığında, boykot yapıyorsak bankların da haksız yere tüketicilerden aldıkları 33 kalem ihlallerine karşı 13 - 14 Mart günlerinde haftamız olan Tüketici Haftası'nda tüm bankaları bir günlüğüne boykota çağrıyoruz.'