Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Başkanı Celal Balabanlı, yüzde 98'i Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait olan Bankanın, katılım bankası veya ticaret bankası olarak faaliyete geçebileceğini söyledi.
Celal Balabanlı, yaptığı açıklamada tasfiye halinde olan Türk Ticaret Bankası'nın son durumu hakkında bilgi verdi.
Kendilerinin bankanın büyük ortağı olmadığını, büyük ortağın TMSF olduğunu ifade eden Balabanlı, Türk Ticaret Bankası'nın, 100 yıl önce 9 Mart 1913 tarihinde Adapazarı İslam Ticaret Bankası olarak kurulduğunu anımsatarak, ''Banka Murabaha Nizamnamesi'ne göre kuruldu. İlk kurucuları özel bir teşebbüs. Başlangıç kuruluşu katılım bankası. 1937'ye kadar adı bu şekilde kalan bir banka. 1937'de ise adı Türk Ticaret Bankası'na dönüştü. İlk kurucuları ve çalışanları bankaya ortak oldu. Başlangıcı öyle oluştu. Başarılı ve sürekli kar eden bir bankaydı. Banka, daha sonra 80 sürecinde kötü yönetildi. 28 Şubat sürecinde de bankanın başına bir şeyler geldi. 2001 sürecinde de hasar çok büyük oldu'' ifadelerini kullandı.
İSLAM TİCARET BANKASI'NIN YAŞAMASINI İSTİYORUZ
Daha sonraki aşamada vakıfların satışa engel görüldüğünü söyleyen Balabanlı, ''Aslında öyle değildi ama biz bu ön yargıyı da yok etmek için TMSF ile Munzam Vakıf olarak protokol imzaladık. Bu protokole göre geri kalan hisselerimizi onlara emanet ettik. Onun süreci devam ediyor. Şu anda yüzde 98 olarak bankaya TMSF hakim oldu. Bu çerçevede biz bu markanın Türk Ticaret Bankası ya da İslam Ticaret Bankası olarak yaşamasını istiyorduk. Kimliğimiz bu, benim temsil ettiğim vakfa üye 50 bin kişi bunu istiyor'' diye konuştu.
Balabanlı, Bankanın 550 milyon lira civarında bir nakit parasının olduğunu ve hiç bir borcu kalmadığını da belirterek, ''TMSF tarafından da gösterilen bir ilgi var bize. Biz de son protokolü yaptık banka ile. İlgili her türlü davalarımızı geri çektik. Bizim hisselerimizin bugünkü değerini tespit ettirdik. O değer üzerinden bize o para ödenecek. Ayrıca bir satış olursa, gerçekleşirse, o satış aşamasındaki fark da vakfımıza dolayısıyla emeklilerimize ödenecek. Yani, tasfiyeden çıkıp, lisans alınıp satışa çıkıldığında 5,6 payımızı verecekler. Bu şeklinde bir protokolümüz var'' şeklinde konuştu.
Balabanlı, katılım bankası olarak kurulan Bankanın, TMSF'nin değerlendirmesine göre yeniden katılım ve ticaret bankası olarak çıkabileceğini ama bu konudaki inisiyatifin TMSF ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) elinde olduğunu ifade etti.