Hattat Holding bünyesinde yer alan Hattat Tarım Makinaları ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen iş ortakları 2012 yılsonu değerlendirmesi ve 2013 yılı yeni yatırımlarını konuşmak üzere biraraya geldi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, "Hattat Tarım Makinaları olarak 2012 yılını, yıllık 15 bin adet traktör üretim kapasitesi ile sektörünün önde gelen ihracatçısı olarak kapattık. 2013 yılında bu başarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Hattat Holding olarak Hattat Traktör'ün daima arkasında olacağız."dedi.
Antalya'da Hattat Tarım Makinaları bayileri ve iş ortakları ile bir araya gelen Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, "Hattat Traktöre inanıyor ve güveniyoruz. Traktör bizim stratejik işimiz. Hattat Tarım olarak her zaman iddialıyız. İddiamız önümüzde ki yıllarda artarak devam edecek. Sizlerinde büyük gayret ve çabaları ile sektörde belli bir yere geldik. Biz Hattat Tarım olarak daha da büyüyeceğiz ve önümüzdeki yıllarda daha fazla satış yapma hedefine sizlerle beraber ulaşacağız. Bugün cirosu 1 milyar doların üzerine çıkmış olan Hattat Holding'in gücü her zaman Hattat Traktör'ün arkasındadır. Bayi teşkilatlarımıza güveniyoruz ve traktördeki gücümüzü siz bayilerimizden alıyoruz. Sizlerin çalışması ve gayretine güvenerek Hattat Traktörün geleceğine ümitle bakıyoruz." dedi.
HATTAT HOLDİNG SAVUNMA SANAYİNE AĞIRLIK VERECEK
İbrahim Hattat, "Hattat Holding olarak birçok sektörde iş yapmaktayız. Bunlardan biri enerji sektörü. Enerji sektöründe Avrupa'nın en büyük kuyularını açıyoruz. 8 m çapında eksi 700 metreye inen 3 kuyu açtık kuyuların derinleştirme çalışmaları bitti ve şu anda galeri açma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar önümüzdeki yıl bitecek ve yılda 5 milyon ton hedeflenen kömür üretimimiz ilerleyen yıllarda 10 milyon tona çıkacak. Çıkaracağımız bu kömürü kuracağımız enerji santrallerinde değerlendirerek önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 7-8'i üzerinde elektrik enerjisi üretimi yapacağız. 2012 yılı içerisinde yapmış olduğumuz yeni yatırımlar var. Almanya'da Mercedes'in direksiyon fabrikasını satın aldık ve bu fabrikayı Türkiye'ye getiriyoruz. Fabrikayı Çerkezköy'e kuracağız bu fabrikanın faaliyete geçmesi ile yıllık 30 bin olan direksiyon üretimimiz 150 bine çıkacak.
"Savunma Sanayi alanında yaptığımız çalışmalar da hızla ilerliyor. Geçtiğimiz aylarda Çerkezköy Hema Endüstri tesislerinde Tank Taşıyıcı Araç ve Römorkları Projesi kapsamında üretilen milli tank taşıyıcı araçları Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na teslim ettik. Birçok projemiz daha yürütülüyor.2013 yılında Savunma Sanayi alanındaki yatırımlarımıza ağırlık vereceğiz. Özellikle üzerinde çalıştığımız projeler söz konusu. Milli tankımızın, Altay'ın power pack sistemleri, 6x6, 8x8 zırhlı araç üretimleri gibi." dedi
Hattat Traktör 2013 yılında iddialı
Bayi toplantısına ev sahipliği yapan Hattat Tarım Makinaları Genel Müdürü Abdullah Akkuş," Hattat Tarım Makinaları olarak geçen yıla göre Türkiye'deki pazar payımızı 6 kat artırdık. Hattat Tarım, yeni ürünleri ile Türkiye'nin ilgi odağı olmaya devam edecek. Hattat Tarım, 2007 yılında Hattat markasıyla ve tamamen yerli üretimiyle traktör sektörüne girdi. Ekonomik krize rağmen 5 yıl gibi kısa sürede 19 farklı model çıkartarak traktör sektöründe bir ilke imza attı.
Afrika'dan sonra yeni stratejik pazarımız Türki Cumhuriyetler
Yılda 15 bin traktör üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Abdullah Akkuş; " 2012'de Afrika'yı stratejik pazar olarak seçtik. Hattat markası ile Tunus, Cezayir ve Senegal'den sonra Sudan'da gerçekleştirdiğimiz 2 bin adetlik traktör satışıyla Afrika pazarındaki ihracat bağlantılarımızı 2013 yılında da artırarak devam ettireceğiz. 2013 yılında hedef Pazar olarak Türki Cumhuriyetleri seçtik, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan ile görüşmelerimiz sürüyor. Hattat Traktör olarak artık Türkiye Cumhuriyetleri için de traktör üretmeye başlayacağız.
Şuan iç piyasada 45-47 bin satış hacmi var. Biz yeni yılda yüzde 8'lik bir pazar payı hedefliyoruz. Yeni, genç ve gelişen bir şirketiz ama iddialı hedeflerimiz var. 2015 hedefimiz yüzde 15 pazar payı, 500 milyon dolar ciro. 19 ana modelimiz, 170 opsiyonumuz bulunuyor. Bu piyasada yaklaşık 34 firma satış yapıyor. İlk 5'teyiz, 2015'te ilk 3'te olmak istiyoruz. Müşteri isteklerine daha hızlı cevap veren bir firmayız. Çünkü kendi yedek parça üretimimiz var. Bu bize avantaj sağlıyor. Müşteri istediği takdirde 2 gün içinde yedek parçasını alabiliyor. Yurtdışında her ülkede bir bayi dersek 30, yurt içinde de 60 bayimiz var. 2013'te bayi sayımızı 70'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
Türkiye'deki 1.5 Milyon Traktörün 600 Bini Hurda
Bayi toplantısında sektörün en önemli sorununu da gündeme getiren Akkuş: "2023 yılında dünyanın ilk 5 tarım ülkesinden biri olmayı amaçlayan Türkiye, hurda traktörlerle bu hedefi tutturamaz. Dünya nüfusu giderek artıyor, tarım alanları ise daralıyor. Gıda ihtiyacı önümüzdeki yıllarda daha da çok artacak. Dolayısıyla tarım ve tarımsal sanayinin geleceği çok açık. Ancak 1,5 milyon traktörün 600 bini 25 yaşın üzerinde. Bunlar yağ yakıyor, ekonomik ömrünü tamamlamış. Öncelikle bu 600 bin traktörün toparlanıp hurda indirimi ve teşvikle yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakarak çevre kirliliğine yol açan traktörlerin hurda indirimiyle yenilenmesi bize göre çok daha öncelikli. Otobüs ve kamyonlarda hurda indirimi yapılıyor ama traktörde hiç yapılmadı. Bir yandan yağ yakan traktör, bir yandan da havadan daha temiz bir traktör yapmaya çalışıyoruz. 2014'ten sonra çiftçinin cebinden 5-6 bin lira daha fazla para çıkacak olması satışları da düşürecek" dedi.