Konut kredisini erken kapatanlara bankalardan hesap tuzağı. Kredi üzerindeki ipoteği fek ücreti alarak kapatan banka şart olarak da bankadan hesap açmalarını müşterilerine şart koşuyor. Asıl tuzak ise burada; banka hem ipotek fek ücreti hem de açtığı hesap ile hesap işletim ücreti alıyor.
İPOTEK FEK ÜCRETİNE BİR DE HESAP AÇIYORLAR
Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Bankacılık Alt Komisyonu'na katılan sikayetvar.com'un toplantı notlarına göre, bankalar konut kredisini kapatan müşterilerinden ipotek fek ücreti almakla kalmıyor bir de müşterinin bu ücreti bankaya direk yatırmasına izin vermeyip hesap açıyor. Komisyonda ele alınan bir şikayete göre; konut kredisini ödeyen bir tüketicinin bankaya borcu bitmiyor. Çünkü tüketici krediyi çekerken eve banka tarafından ipotek konuluyor. Kredi borcunu ödeyenlerin ise ipotek fek ücreti adı altında ödemesi gereken bir ücret daha var ve bu ücret ortalama 400 TL civarında.Banka bu ücreti tüketiciden ödemesini talep ediyor. Aksi takdirde tüketicinin evinin üzerinde bulunan ipoteği kaldırmıyor. Bu ücreti ödediğinde ipotek fek yazısını hazırlayıp gönderiyorlar. Tüketici bu yazı ile tapuya başvurduğunda konutu üzerindeki ipotek kalkıyor. Alınan ücretin alınıp alınmaması gerektiği konusunda tartışmalar bitmezken tartışma yaratacak başka bir konu daha ortaya çıktı.
BANKALARDAN ŞARTLI KREDİ
Kredi çekerken dosya masrafı, sigorta masrafı, expertiz ücreti, hesap işletim ücretleri, kredi faizi vb. ücretler adı altında zaten bir çok şeyi ödeyen tüketiciye bir masraf daha çıktı. İpotek fek ücretini ödeyerek borcunu kapatmak isteyen tüketiciye banka "size bir hesap açalım borcunuzu buraya yatırın" diyor. Böylece siz bankanın talep ettiği borcu yatırmak için hesap açtırmış oluyor bir de bu hesabı kapatmak için uğraşıyorsunuz. Ödediğiniz hesap işletim ücretleri de cabası.