Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Silivri'de bulunan doğalgaz ile ilgili, buradaki gazın ekonomikliğinin daha tam olarak kanıtlanmadığını söyledi.
İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL
Bakan Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili, aday ülkelerden ikisinin rekabet adına atağa geçmesinin karar sürecini uzattığını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları sismiklerde Konya, Ankara ve Kırşehir'de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştıklarını bildirdi.
Bakan Yıldız, Bilkent Otel'de Petrol Mühendisleri Odası ile Türkiye Petrol Jeologları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'na katıldı.
Buradaki konuşmasında, dünya birincil enerji üretiminde petrol, doğalgaz ve kömürün hala önceliğini koruduğunu belirten Yıldız, 2050 yılına gelindiğinde dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını petrol ve doğalgazdan karşılayacağını söyledi.
ABD ve Çin'in ithal kaynakları yerli kaynaklara dönüştürmek için gösterdiği çabaların piyasalara tam olarak yansımadığını ifade eden Bakan Yıldız, özellikle Fukuşima'daki nükleer kazanın ardından Uzak Doğu'nun LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ile ilgili talebinin bu enerji kaynağının fiyatını arttırdığına dikkati çekti.
ÇALIŞMALAR İÇ ANADOLU'DA YOĞUNLAŞTI
Yaşanan fiyat artışı üzerine Akdeniz ülkeleri, Kuzey Avrupa, ABD ve Uzak Doğu arasında LNG piyasasındaki fiyat makasının da genişlediğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
''Bugün ABD, Akdeniz Havzası ve Türkiye'nin kullandığı doğalgazı üçte bir fiyatına kullanırken, Uzak Doğu'da ise neredeyse Akdeniz Havzası'nın iki katı bir piyasa oluştu. Yani Japonya ile ABD'nin kullandığı doğalgazı arasındaki fiyat farkı zaman zaman 4 katına kadar çıktı. Bu ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve uluslararası ticareti etkileyen bir faktördür. Bu yüzden Türkiye, bir yandan enerji kaynakları itibariyle dünyanın normalleşmesini beklerken diğer yandan Doğu ve Güney Doğu Anadolu ile Trakya'daki potansiyellerini değerlendirmeye çalışıyor. TPAO'nun, MTA'nın yaptığı sismiklerde, Konya, Ankara ve Kırşehir'de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştık. İç Anadolu'da da bu çalışmalarımız yoğunlaştırdık.''
Bakan Yıldız, TPAO ile Shell işbirliğinde Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı çalışmalarına başlandığını anımsatarak, ''Burada 3 bin metrelere ulaştık, hedefimiz 4 bin 500 metrelere ulaşmak. Kapasite varsa bunu belirlemek ve yer altı jeolojisini çıkarmak istiyoruz'' dedi.
ARAMA BÜTÇESİ 10 YILDA 13,5 KAT ARTTI
Ayakları yere basan ve gerçekçi politikalar izlemeye gayret ettiklerini dile getiren Yıldız, petrol varsa mutlaka ve mutlaka bunu bulacaklarını söyledi.
Türkiye'nin arama faaliyetlerine ayırdığı bütçenin son 10 yılda 13,5 kat artığına dikkati çeken Bakan Yıldız, ''Günlük 750 bin varil civarındaki petrol ihtiyacımızın karşılanmasıyla alakalı, yerli kaynak olamasıyla ilgi bu yapıyı geliştirmemiz lazım. Bunu yerli kaynaklarda bulamıyorsak, üçüncü ülkelerde karşılamak için çalışmalarımız da diğer yandan devam ediyor'' diye konuştu.
Enerji politikalarını çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacaklarını bildiren Yıldız, dünyanın ve Türkiye'nin kirletilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti.
"BİR GAZ BULUNDU AMA TÜRKİYE'NİN İHTİYACINI KARŞILIYORMUŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLMESİ DOĞRU OLMAZ''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Silivri'de doğalgaz bulunduğu haberleriyle ilgili, ''Buradaki gazın ekonomikliği, fizibilite çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyormuş gibi değerlendirilmesi doğru olmaz'' dedi.
Bilkent Otel'de Petrol Mühendisleri Odası ile Türkiye Petrol Jeologları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'na katılan Bakan Yıldız, konferansın çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Silivri'de doğalgaz bulunduğu yönündeki bir soru üzerine Yıldız, gerek petrol gerekse doğalgaz aramacılığıyla alakalı birçok alanda faaliyetler yürüttüklerini, yalnızca TPAO'nun geçen yıl içerisinde 54 kuyunun açılmasını hedeflerken, bunu aşarak 57 kuyu açtığını ifade etti.
Yılmaz, diğer yandan özel sektörün de çalışmalarına devam ettiğine işaret ederek, ''Silivri'deki çalışma tabiki önemli ve değerli bir çalışma. Biz her zaman söylediğimiz gibi ayakları yere basan ve gerçekçi politikalarla enerji sektörünü yönetmeye gayret ediyoruz. Burada bulanan gazın ekonomikliği, fizibilite çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyormuş gibi değerlendirilmesi doğru olmaz'' dedi.
''AZA KANAAT ETMEYEN ÇOĞU BULAMAZ''
''Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz. Türkiye'nin ihtiyacı için bizim daha çok çalışıyor olmamız lazım'' diyen Yıldız, yaklaşık 45-46 milyar metreküp civarında Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi bulunduğunu, bunun yüzde 97'sinin yurt dışından karşılandığını bildirdi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''(Bütün ihtiyacımızı karşılıyor) diye haber yapmamız doğru olmaz. Bütün bu çalışmalar, varil varil, kuyu kuyu Türkiye'nin ihtiyacı için yerli kaynaklardır. Gelişen ekonominin gelişen de petrol piyasası olacağına inanıyorum.''
Özel şirketlere de petrol ve doğalgaz bulmaları halinde sorumluluk düştüğünü belirten Bakan Yıldız, ''Özel şirketler de biraz daha dikkatli olmalı. Şirket için bulunan değerli bir büyüklük olabilir ama Türkiye'nin tamamı için böyle bir algıyı, bu şekilde yönetmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum'' dedi.
KARAR AŞAMASINDA SONA YAKLAŞILIYOR
Bakan Yıldız, ikinci nükleer santral projesinin hangi ülkenin üstleneceğiyle ilgili diğer bir soruya şu yanıtı verdi:
''Normalde bunu sonuçlandırıyorduk ama karar vermeye yakın bir zamanda iki ülkenin rekabet adına ayrı ataklar yaptığına şahit olduk. Bu, Türkiye'nin çıkarı adına olumlu bir gelişme. Bu yarışta bir kısım ülkeler daha ileride, bir kısmı daha geride. Türkiye bu yarışta inşallah kazançlı çıkmış olacak. Sonlarına doğru geliyoruz artık.''