EN SERT REKABETİ OLAN SEKTÖR
Başbakan Erdoğan yerli marka otomobil üretecek bir babayiğit arıyor. Kibar Grubu olarak sizin de çalışmalarınız ne durumda?
Sayın Erdoğan o söylemini belirli bir gruba söyledi öncelikle. Biz kendi ölçeklerimize göre çalışma yapıyoruz. Otomotiv sektörü dünyada en sert rekabeti olan sektör. Ben orada da Rekabet Kurulu'nun böyle bir şartlarda sektöre neden bu kadar yüklendiğini de tam anlamadım.
BU YILIN CİROSU 3 MİLYAR DOLAR
Alüminyum sektöründe neler oluyor?
Alüminyum sektöründeki işimizi çok önemsiyoruz. Panel üretiminde örneğin, devreye yeni aldığımız bir yatırım var. Enerjide büyüyoruz. Hammadde doğal kaynak ile ilgili bazı çalışmalarımız oldu. Durmuyoruz yani çalışıyoruz.
Yılı ne kadarlık bir ciro ile kapatacaksınız?
Aşağı yukarı 3 milyar dolar civarı olacak. Önümüzdeki yıl biraz daha artar. Yeni yatırımlar devreye girdikçe artmaya devam edecek.
'HEP BANA' DERSENİZ ORTAKLIK YÜRÜMEZ
Bazen ana şirketler, ortaklıktan vazgeçmek isteyebiliyor. Sizde böyle bir durum yaşansa ne olur? Her ortaklık yapısında birtakım değişik dengeler var. Büyük firma yani ana üretici her zaman güçlü. Yerli ortak ile ana firmanın birlikte yürümesinin daha iyi olduğunu biliyoruz. Yerel ortak, yerel ortamdaki sıkıntıların önünü açabilecek perspektife sahip. Yani siz "hep bana, hep bana" derseniz ortaklık uzun süreli olmaz.
SANAYİCİ ÖN PLANA ÇIKMALI
Türkiye ekonomisinin gidişatını, elini taşın altına koymuş bir sanayici olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Genel olarak olumlu düşünüyorum ama önümüzde çakıl taşları da var. Belirli sektörlere çok fazla yoğunlaşılıyor. Biraz da sanayi üretime katkı yapan sektörlere ağırlık verilmesinde fayda görüyorum. İnşaat projeleri tamam ancak, katma değer yaratacak sanayi ağırlıklı bir gelişim hamlesi ön plana çıkmalı diye düşünüyorum. Sanayici hiçbir zaman ön planda olmadı ancak olması gerektiğini düşünüyorum.