İstanbul'un prestij projesi olarak gösterilen Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi'ne yönelik çalışmalara hız verildi. Kamu kuruluşları da yavaş yavaş bölgede yerlerini almaya başladı. Kamu bankaları, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da Finans Merkezi'ne taşınması planlanıyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın da yer alacağı İstanbul Finans Merkezi, bölgeye inanılmaz bir cazibe getirdi. 3.5 yılda tamamlanması planlanan projenin 4.5 milyar TL'ye mâl olacağı tahmin ediliyor. Ataşehir'deki konut ve ofis fiyatları da rekor oranlarda prim yaptı. Değer artışını yüzde 200'lere kadar çıkaran projeler var. Bölgeye yabancı yatırımcı talepleri artarken, inşaat firmaları bu ilgiden hayli memnun.
11 AYDA YÜZDE 50 PRİM
Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, bölgede hayata geçirdikleri Metropol İstanbul projesinin 11 ayda yüzde 50'nin üzerinde prim yaparak yatırımcısına kazanç sağladığını söyledi. 2012'nin başında proje satışa sunulduğunda 5 bin TL seviyesinde olan metrekare fiyatları bugün 8-9 bin TL seviyesinde. Ataşehir'de New York ve Dubai'dekilerden daha büyük bir finans merkezi alanı oluşturulduğunu söyleyen Yetgin, "İstanbul Finans Merkezi aynı zamanda farklı konsepti ve modern altyapısıyla bu merkezlerden ayrışarak, markalaşacak. Anadolu Yakası'na önemli bir ekonomik ve sosyal zenginlik katacak. Özel teşvikleri ve vergi gibi avantajlarıyla yatırımcının göz bebeği olacak" dedi.
YABANCILAR DA İLGİLİ
Yetgin, Türkiye'nin istikrarlı büyüme ve lider konumuyla Doğu-Batı'yı birleştiren bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Mütekabiliyet Yasası'nın Türkiye'nin marka değerini arttıracak bir girişim olduğuna dikkat çeken Yetgin şunları söyledi: "Yasa Ortadoğu ve Arap ülkelerinden önemli bir kaynağı Türkiye'ye taşıyacaktır. Metropol İstanbul özelinde ise Avrupa'dan Asya'ya, Güney Amerika'dan Körfez'e kadar geniş bir alanda projemize ilgi var. Latin şarkıcı Jennifer Lopez de Metropol İstanbul'dan yer aldı. Yabancıların projemize gösterdiği ilginin artacağını düşünüyoruz."
İFM İLE ARTIŞ HIZLANACAK
Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, son yıllarda bölgede geliştirilen prestijli projelerle birlikte metrekare fiyatlarında önemli bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Finans merkezi ile bu ivmenin hız kazanacağını söyleyen Erdinç Varlıbaş, "Varyap Meridian projemiz satışa çıktığından bugüne kadar yüzde 250 prim yaptı. İstanbul Finans Merkezi projesinin tamamlanmasıyla daha fazla prim yapmasını bekliyoruz. Diğer projelerde de aynı durum söz konusu olacak" dedi.
İKİ AŞAMALI PRİM YAPTI
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, "Ataşehir iki aşamalı bir gelişim gösterdi. 2004-2010 dönemindeki ilk aşamada bölgenin yeni bir merkez olacağına yönelik projeler gündeme geldi. Bu süreçte Uphill Court ve Deluxia Palace/Suites yatırımcılarına yüzde 100- 200 arasında kazandırdı" dedi. İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte ikinci aşama başladığını söyleyen Durbakayım, bunun prim oranını daha da artıracağını belirtti.
MALTEPE DE ETKİLENDİ
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, "Söz konusu projenin tamamlanmasıyla Ataşehir bölgesi yaklaşık 30 bin kişiye istihdam kaynağı olacak" dedi. Burada nüfusun ve hareketliliğin artması yakınlardaki diğer semtleri de etkileyeceğini söyleyen Dumankaya, "Özellikle Tuzla ve Maltepe, Finans Merkezi'ne ve E-5 ve TEM karayollarına yakın olması sebebiyle projeden doğrudan etkilenecek bölgeler arasında yer alıyor" dedi.
3 GÜNDE REKOR SATIŞ
Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulan İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yarattığı yoğun ilgiden memnun olduklarını belirten Sarp Group İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba da Sarphan Finans Park'ta ticari alanların üçte birini üç günde sattıklarını söyledi. Kaba, projedeki ticari alanların henüz aktif hale gelmeden yüzde 100 prim sağladığını, İstanbul Finans Merkezi tamamlandığında ise prim artışının hızlanacağını ifade etti.