A Haber'de Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Şelale Kadak'ın hazırlayıp sunduğu İş'te Hayat isimli programın dün akşamki bölümüne katılan Abdi İbrahim İlaçları Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, biri Yunanistan'da diğeri de Cezayir'de iki ilaç şirketini daha satın almak için masaya oturduğunu söyledi. Birkaç ay önce Kazakistan'da önemli bir ilaç şirketini satın alan ve Japonya'nın ikinci büyük ilaç şirketi olan Otsuka ile anlaşma yapan Abdi İbrahim, 2012'de agresif bir satın alma politikası yürütüyor. Programda ilaç sektörünün yaklaşık 4.5 milyar dolarlık cari açığa sebep olduğunu da anlatan Barut, 'Amacımız ihracatı dahada artırarak bu açığı azaltmak' diye konuştu.
Siz 2004 yılından beri başka ülkelere lisans veren bir ilaç şirketi konumundasınız. İlkini Lübnan'a verdiğinizi hatırlıyorum, başka hangi ülkeler katıldı?
Evet ilk 2004'te Lübnan'a lisans verdik. O zaman ciromuz 302 milyon dolar civarındaydı ve pazar payımız yüzde 7.1 idi. Bugün pazar payımız yüzde 8.4 ve ciromuz da 835 milyon dolar. Ciddi bir büyüme kat ettik. O gün bir lisans verirken Bugün aralarında İsviçre, Avusturya ve İspanya gibi Avrupa ilaç sanayisinde önemli yerleri olan firmaların da bulunduğu 12 ülkeye lisans verir hale geldik. 18 distribütör kanalı ile de Fransa Almanya hatta Kanada'ya ilaç satıyoruz. Yani lisans aldığımız şirketlerden öğrendiklerimizi artık satar hale geldik.
Peki başka satın almalar da var mı ajandanızda?
Kazakistan'ın dışında yine 2 ülkede daha 2 firmayı almak için uğraş veriyoruz. Cezayir ve Yunanistan'daki iki firma ile ilgileniyoruz. Yunanistan'ın krizde olması şirketin değerini düşürüyormuş gibi duruyor ama değil. Çok büyük ihracat yapıyorlar.
İsimlerini paylaşır mısınız?
Şu anda görüşme safhasındayız. Alıcılardan biriyiz, vermesem daha iyi olur. Çok büyük bir hisseyi almayı planlıyoruz.
Cezayirli şirketi neden istiyorsunuz?
O şirketin de büyük bir hissesini alıp, Cezayir'de üretim yapmak istiyoruz çünkü. Kazakistan, Uzakdoğu, Ortadoğu, Avrupa önemli tüm bölgelerde olmaya çalışıyorsunuz gibi görüyorum.
Ar-Ge'de yüksek teknolojimiz var
Ar-Ge'de 150 kişi çalışıyor. Çok yüksek teknoloji kullanıyoruz. Ar-Ge personeli Türkiye'de daha çok yetişirse çok daha hızlı oluruz. Şu anda bizim merkezimizde çalışanların bir kısmı tecrübeli Hintli mühendisler. Şu anda 250 ilacımız var. Ciromuzun yüzde 5'ini araştırma-geliştirme'ye (Ar-Ge) harcıyoruz. Ama bu rakam yüzde 15 olmalı. Tabii 2004'te sadece 6 milyon dolar harcıyorduk Ar-Ge'ye, şimdi 40 milyon dolar. Ama bence yeterli değil. İlaç sanayisinin kârlı olması lazım ki Ar- Ge'ye daha fazla harcayalım.