aHaber'de Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın hazırlayıp sunduğu İş'te Hayat programının dün akşamki konuğu Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker'di. Türkiye'nin 'En Girişimci ve En Yenilikçi Üniversitesi' seçilen Sabancı Üniversitesi'ni 126 üniversite arasında ilk sıraya çıkaran Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir çalışması oldu. Nihat Berker, 50 milyon liralık bir yatırımla bir yıl önce kurulan Nanoteknoloji Merkezi'ni ve üniversitede girişimcilik ve yenilikçilik adına atılan adımları İş'te Hayat'ta anlattı...
Niye üniversitenizde kimsenin odasının kapısında profesör, doçent gibi unvanı yazmıyor?
Çünkü hepimiz çalışma arkadaşıyız. unvanlar tabiiki, insana kendini iyi hissettiriyor. Annen iyi hissediyor, çocukların iyi hissediyor ama kendi aramızda çalışırken hepimiz çalışma arkadaşıyız. İşlere unvanları karıştırmıyoruz.
Geçen hafta Türkiye'nin 'en girişimci ve en yenilikçi üniversitesi' seçildiniz. Kaç üniversite arasından?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışma sonucu, 50'den fazla öğretim üyesi olan üniversiteler arasında, zannedersem 126 üniversite arasından seçildik.
Ne yaptınız da Sabancı Üniversitesi olarak size böyle bir birincilik geldi?
Biz başından beri girişimci ve yenilikçi bir üniversite olarak kurulduk. Öğrencilerimiz ilk yıl aynı dersleri alıyor. İkinci yıl kendi istekleri ile kendi bilinçli tercihleri ile kendi bölümlerini seçiyorlar. Bu da eğitimde cesurca bir girişimcilik.
Nanoteknoloji Merkeziniz birinci yılını doldurdu. Bu merkezde neler oluyor?
Şu anda patentler, makaleler çıkarıyorlar. 50 milyon lira civarında bir yatırım yapıldı. Bu merkez tüm Türkiye'ye açık, diğer üniversiteler ve özel sektör gelip burada çalışıyor. En girişimci, en yenilikçiyiz ama öyle acımasız bir rekabet var sanmayın. En çok işbirliği yapan üniversiteyiz aynı zamanda. İnsan rakiplerinden ölçülür. Dolayısı ile benim rakiplerim iyi olursa bende çok iyiyim zaten. .
Ne kadarlık proje aldınız?
Yeni aldığımız proje tutarı 50 milyon lira civarında. Üç yıl önce 10 milyon lira idi. Bu çok önemli.
Nanoteknoloji Merkezi 7/24 çalışıyor!
Bu merkezde yapılan bazı somut projelerden söz eder misiniz?
Nanoteknoloji Merkezi'nde aletler 7/24 çalışıyor. Elektronik, elektromanyetik dalgalarda çok ileri projelerimiz var. Yani uzaktan algılama gibi şeylerde çok ileri projelerimiz var. Onun yanında grafen projemiz var. Grafen incecik bir şey. Tek bir atomdan oluşan bir düzey düşünün ve o düzeyi istediğiniz gibi kırpıp onun yüzeyinde devreler yapabiliyorsunuz. Bu televizyon ekranının bir kağıt kadar ince olması demektir. Ayrıca bu ziraati de ilgilendiriyor. Merkezimizde İsmail Çakmak hocamızın liderliğinde buğdaylarda nasıl daha kolay çinko ve demir bulunur çalışmamız var.