Kırklareli'de ailesinin kurucusu olduğu eşek çiftliğinin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Ufuk Usta, yaptığı açıklamada, 2009 yılında başlanan Türkiye'nin ilk eşek çiftliği kurma projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.
Türkiye'de eşek sütü üretmek ve ürünleri ortaya çıkartmayı amaçladıklarını belirten Usta, Türkiye'de ve dünyada, eşek çiftliği gereksinimi ile ilgili basılmış bir kitap, yayın veya mevzuat olamadığına dikkat çekti.
Kırklareli'ne modern bir eşek çiftliği inşa ettiklerini anlatan Usta, ''Yaklaşık 2,5 milyonluk bir alt yapı yatırımı yaparak çiftliğimizi kurduk. Çiftliğimizde, 198 eşeğimiz var. 18'i sıpa. Sıpalar annelerinin sütlerini içiyorlar. Hayvanların bakımı içinde 5 kişi çalışıyor. Üretime geçtiğimizde personel sayımız daha da artacak. Ülkemizde ''Eşek Sütü Mevzuatı'' olmadığı için üretime henüz başlamadık, mevzuatın çıkmasıyla yüksek standartlarda, doğru bir şekilde üretim yapmayı hedefliyoruz. Mevzuat çıktığında pazarlama işlemine geçeceğiz. Eşek sütüne büyük bir talep var. Özellikle hastalar eşek sütü almak için karşımıza çıkıyorlar'' dedi.
''ANNE SÜTÜNE EN ÇOK BENZEYEN SÜT''
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin de son yıllarda sosyolojik, ekonomik ve besin değeri gibi faktörlerin, gıda endüstrisini önemli düzeyde etkilediğini belirterek, bunun sonucu olarak sağlıkla ilgili olumlu özelliklere sahip yeni gıdaların üretilip pazara sunulduğunu söyledi.
Eşek sütünün de söz konusu gıdalar arasında yer aldığını ifade eden Küçükçetin, eşek sütünün yurt dışında pastörize edilerek ve dondurularak üretilip tüketildiğini anlattı.
Küçükçetin, özellikle düşük lipit ve yüksek laktoz içeriği nedeniyle eşek sütünün, anne sütüne en çok benzeyen süt olma niteliği taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Gıda teknolojisinde eşek sütü, içme sütü olarak tüketilmesinin yanı sıra kımız, süt tozu ve probiyotik fermente içecek tüketiminde de kullanılıyor. Yüksek besleyici değeri ve sağlığa yararlı özelliklerinin yanı sıra eşek sütünün, sabunun henüz bilinmediği antik çağlarda kişisel bakım amaçlı da kullanıldığı, özellikle kadınların güzelleşmek amacıyla eşek sütü banyosu yaptıkları da kayıtlarda yer almaktadır.''
LİTRESİ 100 TL'DEN SATILIYOR
Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, eşek sütünün Türkiye'de henüz bazı köylerde çiğ olarak satışının yapıldığını dile getirerek, ''Akdeniz'deki bazı köylerde litresinin 100 liraya kadar ulaştığını duyuyoruz. Bu sütü, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gerekçesiyle satın alıp tüketenler var. Bu konuda Türkiye'de yapılmış bir araştırma henüz yok'' dedi.
Yurt dışı kaynakları ve araştırmalarına göre, eşek sütünün Antik Mısır döneminden bu yana beslenme amaçlı tüketildiğini ve kozmetik ürünlerin üretiminde kullanıldığını belirten Küçükçetin, ''Çeşitli kaynaklarda, besleyici değerinden dolayı eşek sütünün, erken doğan bebekler, hasta çocuklar ve tüberküloz hastaları üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalarda, inek sütü proteini alerjisi olan çocuklarda inek sütü yerine eşek sütünün tüketilmesine bir sakınca olmadığı belirlenmiştir. Eşek sütü, antibakteriyelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinden dolayı tıbbi amaçlı kullanılmakta, bununla birlikte yüksek oranda kalsiyum içermesi nedeniyle kemik yoğunluğunun azalmasıyla ilgili rahatsızlığı olan yaşlılarda tedavi süresince tüketimi önerilmektedir'' ifadesini kullandı.