2.5 trilyon dolar olduğu tahmin edilen ancak yeterince ekonomiye kazandırılamaması nedeniyle devletin birçok kurumunun çalışma başlattığı Türkiye'nin maden potansiyeline "çantacı" önlemi gelince, ruhsatları işgal eden çantacılar tabana kuvvet kaçtı! Dünyada üzerinde ticareti yapılan 90 madenin 60'ına sahip Türkiye sektörde türeyen "çantacılardan" kurtuldu. Maden gelirleri uçtu. Türkiye'de maden ruhsatları yıllardır çok kolay şartlarda verildiği için ruhsatlar "çantacı" olarak adlandırılan kişilerin elinde lisans ticaretinde kaldı. Bu nedenle madenlerin büyük kısmı ekonomiye kazandırılamadı.
RUHSAT SAYISI 29 BİNE DÜŞTÜ
Kasım 2010'da yürürlüğe giren yeni Maden Yasası ile Enerji Bakanlığı "Artık teknik kapasitesi yeterli, gerçek madenci ruhsat alabilecek. Daha çok arama yapana ruhsat veririm" deyince kanun yürürlük tarihinden bugüne kadar toplam 362 adet arama ruhsatı düzenlendi. Bu rakam bir önceki dönemde 3 bin 460'tı. 2008 sonu itibarıyla toplam ruhsat sayısı 46 bine ulaşırken Mayıs 2012 itibarıyla ruhsat sayısı 29 bin 143'e düştü. Üzerinde faaliyet gösterilen ruhsat ise 9 bin 300'e yükseldi.
11.5 MİLYAR DOLAR GELİR
Ruhsatlardaki bu rekor düşüşe rağmen madencikte yükseliş trendi hız kesmeden devam etti. 2003 yılında madenciliğin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya katkısı 2.3 milyar dolarken, bu rakam 2010'da 8.5 milyar dolara yükseldi. 2011 yılında ruhsatlardaki rekor düşüşe rağmen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya katkısı 11.5 milyar dolara çıktı. Enerji Bakanlığı yetkilileri yeni maden yasası ile çoğu ruhsatların çantacıların elinden düştüğünü belirterek, "Ruhsat müracaatları yüzde 70'lere varan oranda düştü. Buna karşılık yeni ruhsat alıp arama faaliyetine koyulanlarda ise iki kat artış oldu" dedi.
TEŞ VİK KAPSA MINDA
Türkiye'nin maden rezervlerinin en az 2.5 trilyon değerinde olduğu belirtilen geçen yıllarda Mili İstihbarat Teşkilatı da Türkiye'nin maden zenginliğini incelemeye almıştı. Son teşvik yasasında hükümetin önemli yer verdiği madencilik sektörü artık ülkenin neresinde olursa olsun 5'inci bölge gibi teşvik görecek.
1 MİLYAR METREKÜP SENTETİK GAZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, linyitten gaz üretimine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yıldız, "İki yıl önce başlattığımız bir çalışmayla, linyiti ABD'deki laboratuvarlara gönderdik. Buradan gaz elde edilebileceğine dair bir bulguya rastlandı. Soma'da bu çalışmayı başlattık. 1 milyar metreküp civarında sentetik gaz dediğimiz SNG gazını elde etmek imkanımız olabilecek" diye konuştu.