Altmış yılı aşkın süredir Türk sanayisine hizmet eden ve Doğu Anadolu'yu ilk kez büyük ölçekli fabrika yatırımı ile tanıştıran isimlerin başında gelen Anateks ve İpaş'ın kurucusu işadamı Mahmut Çalık'a hizmetlerinden dolayı İnönü Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi verildi. Çalık, fahri doktora belgesini İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen törende Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in elinden aldı.
TÜRKİYE MASMAVİ DENİZ
Cüppe giyen Mahmut Çalık, ''Ülkeye hizmet etmek vatan borcudur. Mademki bu bayrağın altında yaşıyoruz, bu ülkeye muhakkak hizmet etmemiz lazım. Bu azim ve güç ile çalışmaya, üretmeye, yeni iş imkânları oluşturup, istihdamı arttırmaya, ihracat yapıp ülkemize faydalı olmaya devam edeceğim. Hepimizin arzusu şu olmalı: "Devletimiz, bayrağımız, ezanımız sonsuza kadar yaşasın" dedi. Üniversitedeki gençlerin pırıl pırıl olduğunu ve gençlerin önü açılırsa Türkiye'nin ilk 10'a gireceğini belirten Mahmut Çalık şöyle devam etti: "Hedefi olmayan bir yere gidemez. Yüzme bilmeyen bir adam denizde umuduna kadar gider, yüzemez. Yatırımcılık iyidir ama çok zordur, fakat dünyada da ahirette de faydası olduğunu düşünüyorum. Artık gençler Türkiye'nin önünü açacak. Ben Türkiye'yi masmavi deniz gibi görüyorum."
'YATIRIMLARIN ÖNCÜSÜ'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Alın teri bugünün dünyasında rekabetçi olmak için yetmez. Gerekli ama yeterli değildir. Akıl teri lazımdır, aklımızı terletmek gerekir. Akıl teri yüksek katma değerdir. Akıl teri ileri teknoloji demektir" dedi. Ergün, üniversiteler ile sanayiciler arasında önemli iş birlikleri olduğunu ve Türk sanayicilerinin bunu adeta kendilerine bir görev kabul ettiğini belirtti. Mahmut Çalık'ın bugüne kadar Malatya'da yaptığı yatırımlarla üniversite ile sanayiciler arasındaki bu işbirlikleri konusunda önemli örnekler ve çalışmalar ortaya koyduğuna değinen Nihat Ergün şunları söyledi: "Kendisi bir duayen, bizim abimiz olmaktan öte aslında Türk sanayisinin ve sanayicilerin abisi, sektörün ve Doğu Anadolu'da sanayi yatırımlarının öncüsü konumundadır. 60 yılı aşkın sanayi deneyimi ile bugün Malatya sanayisinde Mahmut Çalık ve Çalık ailesinin çok büyük desteği ve katkısı vardır." Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Malatyalı işadamlarının özellikle eğitim ve sağlık alanında gösterdikleri özverilerle şehrimize birçok kompleks kazandırdıklarını, bunların başında da Mahmut Çalık'ın geldiğini söyledi. Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran ise Mahmut Çalık'ı tebrik etti.
'DUAYEN İŞADAMI ÇALIK ÜLKEMİZE MODEL OLDU'
Doktora belgesini takdim eden İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Sayın Mahmut Çalık Malatya için bir değerdir. Verdiği hizmetlerle yaptığı hastaneyle, camiyle tekstil sektöründe on binlerce insanın çalıştığı iş alanlarıyla kazandırdığı değerin dışında; ülkemize de ekonomi ve başka birçok alanda katkı sağlayan ve model olan bir insandır" dedi. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Aralık 2011 yılı İnönü Üniversitesi Senatosu oybirliğiyle Sayın Mahmut Çalık'a fahri doktora belgesi vererek, onu onore etmek istemiştir. Aslında bu belge, aynı zamanda üniversitemiz için de bir onore anlamı taşıyor."
ATÖLYEDE BAŞLADI BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU OLUŞTURDU
Babası Mahmut Çalık'ın Malatya şehrinin müteşebbislerine, işadamlarına ve gelecek kuşaklarına örnek teşkil ettiğini anlatan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da şunları söyledi: "Babam Mahmut Çalık Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Malatya şehrinin sanayileşmesine, bölgemizin ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Tekstil sektöründe el tezgâhından başlayıp, 1950'lerde ilk elektriğin Malatya'ya gelişiyle ilk atölyeleri oluşturan Mahmut Çalık, daha sonra ilk fabrikaları ve büyük sanayi kuruluşlarını oluşturarak tüm dünyaya ihracat yapmış, Malatya'da istihdam sağlamış ve sanayi kültürünün gelişmesine emek vermiştir. Malatya'nın ekonomik kalkınmasının yanında yaptığı sosyal hizmetlerle sosyal alanda şehrimize büyük katkılar sağlamıştır." Törende eski Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a da şükran belgesi verildi.