Mayına karşı korumalı zırhlı araç Kirpi'yi yüzde 70 yerli üretimle önce TSK'ya sunan sonra da dünya pazarıyla tanıştırmaya hazırlanan BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölümü, ''Vuran'' adını verdiği savaşan zırhlı araçlar üretecek.
BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir merkezli şirketin 1964 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini, 1979 yılında savunma sanayi dalında üretime başladığını ve 2,5 ton, 5 ton ve 10 ton taktik tekerlekli araçlar ürettiklerini anlattı.
Postoğlu, mayına karşı korumalı araç üretimi için 2000'li yılların başında hazırlık başlattıklarını ve 2008 yılında TSK'ya verilmek üzere kısaca Kirpi olarak bilinen aracı ürettiklerini söyledi.
Kirpi'nin Türk mühendislerinin tasarımı olduğunu ve yüzde 70 yerli üretimle hizmete sunulduğunu dile getiren Postoğlu, zırhlı araç tasarımını sürdürdüklerini ifade etti.
Yakın zamanda yeni zırhlı araçlarını dünyaya lanse edeceklerini kaydeden Nadi Postoğlu, şöyle konuştu:
''Yeni zırhlı araçlarımız var. Bunlar savaşan, vuran araçlardır ki ismini Vuran koyuyoruz. En iyi savunma taarruzdur düşüncesinden hareketle değişik savaş sistemlerinin entegre edileceği, gerekirse tankla muharebe edebilecek zırhlı araçlar üretmeye devam edeceğiz. Bizim geliştirme sürecimiz çok uzun değil. Altyapı olarak hızlı reaksiyon veriyoruz. İnşallah kısa sürede bunları sunacağız.''
Kirpi dünyaya tanıtılacak
Kirpi'yi üretirken Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri personeli ile sıfırdan geliştirme yaptıklarını ve TSK'nın istediği özelliklerde araç ürettiklerini dile getiren Postoğlu, 13 kişiyi taşıyabilen aracın en büyük özelliğinin mayın ve balistik tehditlere karşı sağladığı yüksek koruma olduğunu belirtti.
Postoğlu, Güneydoğu Anadolu'daki operasyonlarda birçok tehlikeye maruz kalan Kirpi'nin taşıdığı askerleri her defasında koruduğunu ve mücadeleye devam etme imkan ve kabiliyeti sağladığını kaydetti.
Kirpi'nin Türkiye'nin tüm bölgelerinde kullanma özelliğine sahip olduğunu, her türlü arazi ve iklim şartına karşı dayanıklı olduğunu söyleyen Nadi Postoğlu, ''TSK'nın kahraman ordusunun askerlerinin hayatlarını koruyan bu aracı üretmek BMC camiasına büyük mutluluk vermektedir'' diye konuştu.
Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya, Pakistan gibi 13 ülkede taktik tekerlekli araçlarının kullanıldığını söyleyen Postoğlu, Kirpi'yi de satmak için öncelikli hedeflerinin Asya ülkeleri olduğunu açıkladı.
Afrika ülkelerini de hedef pazar olarak belirlediklerini dile getiren Nadi Postoğlu, Kirpi'yi dünyada savunma sanayine yönelik fuarlarda tanıtacaklarını bildirdi.
Önce Kazakistan'da sonra Fransa'da
Kazakistan'da 3-6 Mayıs'ta düzenlenecek savunma fuarına Kirpi ile katılacaklarını ifade eden Nadi Postoğlu, Kazakistan Fuarı ile Pakistan, Endonezya, Malezya, Filipinler, Bangladeş'in resmi yetkililerine ulaşacaklarını söyledi.
Postaoğlu, Kirpi'nin son halinin canlı demostrasyonla Fransa'nın başkenti Paris'te 11-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en büyük savunma fuarı olan Eurosatory'de tanıtılacağını da kaydederek, şöyle devam etti:
''Dünyaya Türk savunma sanayinin geldiği noktayı gösteriyoruz. Bize önderlik yapan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na çok teşekkür ediyoruz. Birçok ülkenin savunma bakanlığı orada Kirpi hakkında görüşmek üzere bizden randevu aldı. Bu gelişme bizi gururlandırıyor. BMC'de bir dev yatıyor. TSK'nın tüm kara araçlarını tasarlama ve üretme kabiliyetine sahibiz. Başka kaynaklar aramaksızın bu kabiliyeti kullanarak diğer araçları da tasarlama görevinin bize verilmesini ve birlikte çalışmayı istiyoruz.''
Nadi Postoğlu, savunma sanayine yönelik tüm araçların BMC Turgutlu Sahası'nda test edildikten sonra hizmete sunulduğunu da sözlerine ekledi.