25 bin kuaförün bulunduğu Türkiye'de kadınların kişisel bakım harcamaları da arttı. Kozmetik sektöründe yıllık kişi başı harcama 26 Euro'ya ulaştı.
Hürriyet gazetesinden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre; geçen yıl 12 milyon kadın kuaför salonlarına 2 milyar dolar (3.5 milyar TL) bıraktı. Sayıları her geçen gün artan kadın kuaför salonları Türkiye'de 25 bine ulaştı. Kadınların yüzde 46'sı geçtiğimiz yıl saçlarını boyatırken, bu oran erkeklerde de artış gösterdi. Kadınların kişisel bakım masrafları da yükseldi. 2011'de kozmetik sektöründe kişi başı harcama tutarı 26 Euro'ya ulaştı.
105 bin kişi çalışıyor
Kuaför salonlarının son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayarak dev bir sektör haline geldiğini anlatan L'Oreal Professionnel Genel Müdürü Sertaç Önen, şu bilgileri verdi: "Kuaför salonları önemli bir istihdam yaratıyor. Sektörde 105 bin kişi çalışıyor. Türkiye'de 711 kişiye 1 kuaför düşüyor. 25 bin kadın kuaförü bulunuyor. Bu rakam erkek kuaförlerinde 30 bin civarında. Her yıl milyonlarca kadın kuaföre gidiyor. Her kuaför ziyaretinde ortalama 30 lira harcama yapılıyor. Bu rakam ise her yıl artıyor. Sektör son 5 yılda ciddi rakamlara ulaştı."
Yüzde 65'i işkadını
Kuaföre giden kadın profilini de incelediklerini vurgulayan Sertaç Önen, şunları anlattı: "Türkiye'de kuaföre düzenli giden kadınlar daha çok çalışanlardan oluşuyor. Özellikle büyük şehirlerdeki kadınlar kuaför harcamalarından kısmıyor. Kuaföre gidenlerin yüzde 65'ini işkadını oluşturuyor. Bu oran ev kadınlarında yüzde 25 civarında. Son yıllarda öğrencilerin de payı hızla artıyor. Kuaför salonlarına gidenlerin yüzde 10'unu ise öğrenciler oluşturuyor. Her iki kadından biri ise saçlarını boyatıyor. Burada sarı saç rengi ise öne çıkıyor. Kızıl renkte en çok tercih edilenlerden biri."
Kozmetik küçülmez
Kadınların kozmetik ürünlere olan ilgisini de değerlendiren Sertaç Önen, "Kadınların kozmetik alanında yıllık kişi başı harcamaları Türkiye'de 26 Euro'yu buldu. Bu rakam Fransa'da 40 Euro seviyesinde. Bu sektörün en önemli özelliği ise kriz dönemlerinde küçülmüyor. Çünkü kadınlar kendilerini mutlu etmek için kozmetik ürünlere yoğunlaşıyor. Krizde bir çok sektör yara alırken kozmetik ürünler her zaman büyüme gösteriyor. Bu durum Avrupa'daki son krizde de karşımıza çıktı. Sektör hiç küçülme yaşamadı" diye konuştu.
Merkezde 3 bin kişi çalışıyor
Dünyada L'Oreal markası çatısı altında 70 bin çalışanın bulunduğunu söyleyen Sertaç Önen, şirketle ilgili şu bilgileri sıraladı:
130 ülkede faaliyet gösteriyoruz.
20 milyar dolarlık ciromuz bulunuyor.
Ciromuzun yüzde 3.5'i
Ar-Ge harcamalarına gidiyor.
Ar-Ge merkezlerinde
3 bin kişi çalışıyor.
Dünyada 18 adet Ar-Ge merkezi bulunuyor
Dünya kozmetik pazarındaki payı yüzde 13.2 oldu.
Her yıl 30 bin adet patent alınıyor.
Beyaz Kelebek projesiyle kuaförlere eğitim verilecek
Yeni projeler üzerinde de çalıştıklarını anlatan Sertaç Önen, şöyle konuştu: "Türkiye'de 2 senede bir 2 bin 500 kadın üzerinde araştırma yapıyoruz. Bölgesel olarak kuaför müşterilerinin beklentilerinin incelendiği araştırmalar sonucunda, tüketici ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak kuaförlerin müşterilerine verdikleri servis standartlarını yukarı çekmeyi amaçladık. Bunun için İzmir'i pilot bölge olarak belirledik. 'Beyaz Kelebek' Projesi bir sektörel gelişim-değişim ve motivasyon projesi olarak karşımıza çıktı. Kuaförlerin birebir ziyaret edilerek onların durumlarının analiz edileceği, ardından da özel eğitim programlarıyla ekiplerini geliştirmelerine yardımcı olunacak."
Metro girişine kuaför salonu
Kuaför salonlarının Avrupa'daki modelleri Türkiye'ye taşıma çabası içende olduğunu söyleyen L'Oreal Professionnel Genel Müdürü Sertaç Önen, şunları anlattı: "Avrupa'da ve dünyanın bir çok yerinde
metroların girişlerinde küçük kuaförler bulunur. Bunlar çalışan kadınların sabah işine giderken hayatlarını kolaylaştırmak için yapıldı. Bu model Türkiye'de de hayata geçecektir. Bunun yanı sıra Amerika'da franchise veren kuaför salonu markaları bulunuyor. Bu model de Türkiye'de sektörü büyütecek. Daha profesyonel işletmeler kurulacak."