SON 3 yılda 5 milyar TL'yi aşan vergi kaybına, 32 kişinin ölümü, 83 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan araç yangınları ve kazalara sebep olan '10 numara yağ' ile ilgili çalışmalar hızlandı. Maliye Bakanlığı'nın bünyesinde bulunan dört ayrı denetim grubunu tek çatı altında toplayan 'Süper Kurul' Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, ilk incelemesini İstanbul Esenler Otogarı'ndan başlattı. İstanbul Esenler Otogarı'nda, bazı otobüslerin depolarını 10 numara yağ ile doldurduğuna yönelik görüntülerin basına yansımasının ardından düğmeye basan denetim kurulu, Türkiye genelinde 10 numara yağ operasyonu başlattı.
İthalatçı firmalar da incelemede
Star gazetesinden Hüseytin Özay'ın haberine göre; Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, ilk etapta 10 numara yağı ithal eden firmaları incelemeye aldı. Bu firmaların satış yaptığı alt firmalar da incelenecek. Firmaların çapraz denetimi sonucunda kimya sektöründe kullanılması gereken 10 numara yağın, ne kadarını akaryakıtta ne kadarını da üretim için kullanıldığı belirlenecek. Akaryakıt için kullananlar ise tek tek tespit edilecek. Maliye Bakanlığı denetim kurulu elamanlarının bir kısmı da incelemelerini Esenler Otogarı'nda yoğunlaştırdı.
Çarpraz denetim yapılıyor
Bu grup da 10 numaralı yağı temin eden yani otobüs firmalarına satan firmaların peşine düştü. Vergi müfettişleri grubu, Esenler Otogarı'nda satılan 10 numara yağdan, kaçak akaryakıt satışını gerçekleştiren zincire ulaşmayı planlıyor. Maliye, 10 numaralı yağla ilgili başlattığı operasyon, yine aynı birim içinde kurulan Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Yetkililer, suçun organize nitelik taşıdığını belirterek, inceleme sonucunda, zincirde rolü olan tüm firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını bildirdiler. Yetkililer ayrıca, aynı firmalara vergi cezasının da kesilmesinin söz konusu olacağını kaydettiler. Maliye, 10 numaralı yağ kullanımını engellemek için geçen yıl ÖTV'yi 3.5 kat artırarak, 30 kuruştan 1.05 liraya çıkarmıştı.
Üç yıllık vergi kaybı 5 milyar TL
10 numara yağ yüzünden devletin son üç yılda uğradığı vergi kaybı 5 milyar TL'yi aştı. Kaçak akaryakıtta kullanıcıya değil, sadece 'satıcıya' ceza kesilmesi gibi yasal boşluklar bulunuyor. Bugüne kadar kaçak yakıt kullanan hiçbir otobüs firmasına işlem uygulanmadı. Fakat devlet büyük vergi ve can kayıplarından dolayı denetimlerin sıklaştırılması için kaçak akaryakıt 'ihbarcısına' da, yakalayan memura da ödül verilmesi sistemini getirdi. Bu arada 10 numara yağ ile ilgili ilk mahkumiyet kararı kısa bir süre önce çıkmıştı.