Macaristan Başbakanı Victor Orban, dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, Nabucco'nun sorunlu olduğunu ve projenin 6 ortağından biri olan Macar enerji şirketi MOL'un konsorsiyumdan ayrılacağını söylemişti.
MOL'dan yapılan açıklamada ise ayrılma iddialarına açıklık getirilmeden "Nabucco projesi üzerinde göz ardı edilmesi zor olan birçok belirsizlik mevcuttur. Projenin finansmanı ve gaz kaynağı belirsiz" denildi.
AB Enerji Komiseri Günther Öttinger'in sözcüsü Marlene Holzner, MOL tarafından kendilerine ve Nabucco konsorsiyumuna bu yönde bir bilgi verilmediğini belirterek "Şu anda çok önemli bir süreçteyiz. Azerbaycan gelecek birkaç ayda hangi boru hattı projesine gaz vereceğini belirleyecek. Nabucco bunlardan birtanesi" dedi.
Holzner, Nabucco'nun ortaklık yapısında daha önce de değişiklikler olduğunu hatırlatarak MOL'un ortaklığının projenin gerçekleşmesi için bir zorunluluk olmadığına belirtti.
Sözcü, AB Komisyonu'nun önceliğinin Nabucco başta olmak üzere Hazar havzasındaki doğalgaza doğrudan erişim imkanı sağlayacak Güney Koridoru projelerinin gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı.
Bu arada Nabucco konsorsiyumundan yapılan açıklamada, MOL'un ortaklıktan ayrılacağı yönünde hiçbir işaret bulunmadığı belirtildi.
Açıklamada, Nabucco projesinin ön mühendislik çalışmasının yüzde 80 oranında tamamlandığı ve projeye 7'inci ortak olmak isteyen Alman Bayerngas'la müzakerelerin devam ettiği kaydedildi.
Nabucco Genel Müdürü Reinhard Mitschek, geçen ay yaptığı açıklamada, AB'nin doğalgazda Rusya'ya bağımlılığını azaltmayı hedefleyen projenin kapasitesinin düşürülebileceğini ya da Trans Anadolu doğalgaz boru hattıyla birleştirilebileceğini söylemişti.
Ortakları arasında Macar MOL ve Türkiye'den BOTAŞ'la birlikte Bulgaristan'dan BEH, Romanya'dan Transgaz, Avusturya'dan OMV ve Almanya'dan RWE'nin ortak olduğu Nabucco'nun başlangıçta 8 milyar avro olarak hesaplanan maliyetinin 12-15 milyar avroyu bulacağının tahmin edilmesi farklı arayışları beraberinde getiriyor.
Yılda 31 milyar metreküp kapasiteli 4 bin kilometrelik Nabucco boru hattının inşasına gelecek yıl başlanması ve 2017'de gaz pompalanması hedefleniyor.
Rusya'nın yılda 63 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli Güney Akım projesini hızlandırarak 2015 yılında faaliyete geçirme planı, Nabucco'nun gerçekleşme ihtimalini azaltıyor.