Turkuvaz Medya Grubu'nun başlattığı "Hurdayı yoldan çekin" kampanyasından sonra yeniden gündeme oturan hurda teşviki konusunda iş dünyası bastırıyor. Cari açığı azaltma ve ekonomiyi yeniden yapılandırma stratejisiyle hazırlanan yeni teşvik sisteminin kapsamına hurdanın da girmesi isteniyor. 21 milyon ton hurda ithal eden demir-çelik sektörüne özel bir düzenleme geleceğini söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "Otomotivde ve gemi sökümde yapılacak düzenleme sektörümüzün ithalatını oldukça azaltır. Bize de birlik olarak teşvik sistemi hazırlanırken geldiler ve bu konularda görüştük. Aldığımız bir duyuma göre teşvik sisteminin revize edilecek halinde hurda konusunda da bir düzenleme olacak. Otomotivde AB standartlarında bir düzenleme yapılarak hurda konusu teşvik edilecek" dedi.
ÜRETİMİN % 72'Sİ HURDADAN
Ekinci sektördeki üretimin yüzde 72'sinin hurdadan gerçekleştirildiğini hatırlatarak, yurtiçi hurda arzının artırılması için trafikte bulunan araç yaşının AB standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ekinci, "İzmir dışındaki bölgelerde de yeni gemi söküm tesisleri kurulmalıdır. Hurda tedarikinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yurtiçi kaynakların miktarı dikkate alınmalı. Bu alanda yurtdışında yapılacak yatırımlar teşvik kapsamına alınmalı ve özendirilmelidir" şeklinde konuştu. Ekinci, tüm bu taleplerini Bakanlık nezdinde yürütülen çalışmalar sırasında gerekli mercilere ilettiklerini de sözlerine ekledi.
KİLOGRAM BAŞINA 1 TL
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar, kamyon, çekici ve otobüslerin yoldan çekilmesi uygulamasının çok başarılı sonuç verdiğini söyledi. Bayraktar'a göre bu başarılı uygulama otomobiller için de uygulanabilir. Ömrü tükenmiş araçlarla ilgili bir tebliğ olduğunu, ama herhangi bir özendirme olmadığı için bugüne kadar sadece bin 500 aracın hurdaya ayrıldığını anlatan Bayraktar, "Türkiye'deki o tomobillerin yarısı 12 yaşın üzerinde. Çevreyi kirleten, trafik kazalarına neden olan, çok yakan bu otomobilleri hurdaya ayırıp, ekonomiye kazandırmak mümkün. Teslim edilen araçlar için sahiplerine kg başına 1 TL gibi tutar ödenmesi teşvik edici bir unsur olacaktır" dedi.
TÜRKİYE, AB GİBİ ELİNDEKİ KAYNAKLARI HESAPLI KULLANMALI
Doğuş
Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Ömrü Tükenmiş Araçlar'ın yoldan çekilerek, hurdaya dönüştürülmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'deki araç parkının büyük bir çoğunluğunun yeni teknolojiden uzak yaşlı araçlardan oluştuğunu ifade eden Bilaloğlu, "Hurda aracın yeniden ekonomiye kazandırılması tartışılmaz bir gerçek. Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi elindeki kaynakları hesaplı kullanması lazım. Bunun yöntemlerinden biri de hurda demir - çeliği iyi kullanmak" dedi.
HURDANIN GETİRİSİ 1.5 MİLYARI BULUR
Renault
Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise cari açığın azaltılmasının en kolay yönteminin, trafikteki yaşlı araçların yoldan çekilmesi olduğunu anlattı. Aybar, "Bir otomobilde 750 kg civarında çelik var. Trafikteki 16 yaş üstü 3 milyon araç hurdaya ayrılırsa, 1 milyon 120 bin ton hurda çelik elde edilir. Bunun parasal getirisi 1.5 milyar lirayı bulur. Bu da hurda demir - çelik ithalatı faturasını azaltır" şeklinde konuştu.