Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çinli işadamlarını Türkiye'de yatırıma davet etti. Türkiye-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'na katılan Erdoğan, yeni teşvik sistemini tanıtarak,"Çinli yatırımcıların, bu teşviklerle ilgileneceklerini umuyorum. Türkiye'de yatırım yapacak dostlarımız için kapılar ardına kadar açık" dedi. Türkiye'deki Çin yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığını söyleyen Erdoğan, "Ekonomilerimiz, nüfus yapımız benziyor. Çinli dostlarımızı, yatırımcıları, biz Türkiye'de çok daha fazla yatırımla görmek istiyoruz. Çin'in, Asya'nın batısındaki yükselen Türkiye fırsatını gözden kaçırmayacağını umuyorum" diye konuştu.
2015'TE 50 MİLYAR $
Çin ve Türkiye ekonomisinin büyük benzerlik taşıdığını belirten Erdoğan, "Türkiye ile Çin arasında yaklaşık 25 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi bulunuyor. Fakat aramızdaki ticaret hacmi böyleyken açık çok büyük. Bire dokuz açık söz konusu. Başbakan Wen Jiabao'nun 2010 yılında ülkemizi ziyareti sırasında, aramızdaki ticaret hacmini 2015'te 50 milyar dolara; 2020'de de 100 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirledik. Ticaret açığını dengeleme konusunda da çalışma yapılacak" dedi.
MİLYAR DOLARLIK İMZALAR ATILDI
Türk ve Çinli enerji firmaları arasında Pekin'de milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında yapılan 1.5 milyar dolarlık anlaşma ortak termik santral kurma ve kömür çıkarmayı içeriyor. Demkor Madencilik ile Beijing Shouugang International Engineering Technology (BSIET) arasında imzalanan anlaşma teknoloji transferi, proje dizaynı ve inşaatı dahil olmak üzere 500 milyon dolarlık bir taahhüdü içeriyor. Lid Enerji de Sinowel Wind Group ile anlaştı. Sun Grup, CRSBG firması ile yaptığı anlaşmayla Türkiye ve çevre ülkelere satılmak üzere demir köprü malzemeleri, demiryolu ekipmanları alanlarında ortak üretim gerçekleştirecek.
KÖMÜR VE GÜNEŞE YATIRIM DÜŞÜNÜYORLAR
Ener ji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Pekin'de 15 enerji şirketiyle bir araya geldi. Çin Milli Enerji İdaresi Başkanı Liu Tienan, "Türkiye'ye 20 milyar dolarlık nükleer yatırımını tek başımıza yaparız" dedi. Çinli yatırımcılar özellikle rüzgâr, güneş ve kömüre yatırım yapmak istediklerini ilettiler. "Türkiye'de güneş türbin üretimi" yapmak istediklerini aktaran Çinli yatırımcılar, 11 bin megavatlık rüzgâr yatırımında aktif olmak istediklerini anlattı. Çinli firmalar, Türkiye'nin kömürde 18-20 bin MW'lık termik santral potansiyelinin değerlendirilmesinin üzerinde durdu. Çinliler'in nükleer için de Türkiye'ye Avrupalı bir ortakla geleceği belirtiliyor.
AĞAOĞLU'NDAN 1 MİLYAR $'LIK ANLAŞMA
Ağaoğlu Grubu da Sinovel ile anlaşma imzaladı. Yatırım maliyeti 1 milyar dolar olacak anlaşmayla 2015 yılı sonuna kadar Türkiye'de 600 MW kapasitesinde rüzgâr santrali hedefleniyor. Akfel Grup ile China Sun Enerji arasındaki 350 milyon dolarlık anlaşma Türkiye'de bir fabrika kurulmasını ve güneş panelleri üretilmesini içeriyor. Anlaşmaya göre ilk sene 120 MW üretim kapasitesine sahip olacak fabrika, Türkiye'nin en büyük güneş enerji fabrikası olacak.