Sektörden bir kaynak, tasfiye sürecindeki şirketin önce Türk üreticilere teklif edileceğini söyledi. Silah sanayiinin ağırlıklı olduğu Karadeniz'de özellikle Trabzon Silah'ın Kalaşnikov'a talip olması bekleniyor.
Ayağına sıkan Kalaşnikof'u Trabzonlular istiyor
Tüm dünyada 100 milyondan fazla satan Kalaşnikof'un üreticisi Rus Ijmaş (Izhmash), borçlarını ödeyemediği için iflas bayrağını çekti. Vatan gazetesinin haberine göre; elindeki bazı patentleri satan ve Rus ordusundan eskisi kadar sipariş alamayan şirket kurtuluş için gözünü en yakın pazarlardan olan Türkiye'ye çevirdi. Sektörden bir kaynak, özellikle Karadenizli silah üreticilerinin şirketle ilgilendiğini belirtirken, kulislerde Trabzon Silah Sanayi A.Ş.'nin (TİSAŞ) dünya çapında bir marka olan Kalaşnikov'a talip olacağı konuşuluyor.
Tasfiye edilecek
Dün Rus Ria Rovosti ajansı Ijmaş'ın iflasının mahkemece resmen onaylandığını ve şirketin tasfiyesine karar verildiğini duyurdu. Firmanın iflasına giden süreç bir şirketin açtığı dava üzerine başladı. Ijstanko adlı şirket İjmaş hakkında 814 bin rublelik (27 bin dolar) alacak davası açtı. Geçen yıl Ağustos ayında başlayan süreçte İjmaş şirketinin yeniden yapılanmaya gideceği bildirilmişti. Ancak süreç iflasla sonuçlandı. İjmaş, 2011 yılında 2.43 milyar ruble zarar etmişti. Şirketin halen 5.3 milyar ruble kredi borcu bulunuyor. Ayrıca 2011 yılında şirketin üretiminin yüzde 45.5 düştüğü bildirilmişti.
Zora düşen 'Türkiye' diyor
Bölgede kriz nedeniyle zora düşen şirketlerin ilk durağı olan Türkiye, Kalaşnikov'un üreticisi için de umut oldu. Sektörden bir kaynak, Ijmaş'ın, Karadeniz'deki komşusu olan Karadenizli üreticilere gideceğini söyledi. Aynı kaynak, bir kaç Karadenizli üretici dışında özellikle Trabzon Silah Sanayi A.Ş.'nin Kalaşnikov'a sahip olmak istediğine dikkat çekti. TİSAŞ, 1993 yılında Trabzon'da kuruldu. Trabzon/Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 bin metrekarelik alanda hafif silah ve savunma sanayi ürünleri üreten TİSAŞ, 1998 yılında ihracat faaliyetlerini yürütmek için Ankara şubesini, iç pazarda artan talebi karşılamak için de 2008 yılında İstanbul şubesini açmıştı.
Yıllık 45 bin adet tabanca üretim kapasitesine sahip olan TİSAŞ, 2004 yılından itibaren 9x19mm ZİGANA T ve ZİGANA K modelleriyle Amerika Birleşik Devletleri'ne de ihracat için onay almıştı.
Satış hükümet onayıyla...
Türk şirketlerin Ijmaş ile ilgilenmeleri durumunda Rodoboronexport isimli devlet kurumuyla görüşüp son onayı almaları gerekiyor. Satış sürecinde fabrikayı ve tesisleri gezmek için de yine bu kurumdan onay alınıyor. Rusya'da tüm savunma sanayi şirketleri satışlarını Rodoboron üzerinden yapıyor. Ülkede üretilen tüm silah, tank ve helikopterlerin satışını bu kurum gerçekleştiriyor.
En büyük müşterisi sırt çevirdi
Kalaşnikov'u üreten Ijmaş, geçtiğimiz yıl en önemli müşterisini kaybetmişti. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nikolay Makarov, Rus ordusunun, stok fazlalığından AK-74 Kalaşnikof otomatik tüfeklerinin siparişini durdurduğunu açıklamıştı. Bu haberin ardından yurtdışında da güç kaybeden şirket, tarihinin en zor dönemini yaşamaya başladı. Birçok patentini satan şirketin silahları Romanya, Ukrayna ve Sırbistan'da da üretilmeye başlandı.
Kalaşnikov'un babası 92 yaşında
Rus şirketin 1947'de üretmeye başladığı Kalaşnikov AK-47'den şimdiye dek tüm dünyada çeşitli modellerde 100 milyondan fazla satıldı. Urallar'daki İjmaş fabrikasında her yıl yaklaşık 100 bin Kalaşnikov üretiliyordu. Kalaşnikov'u 1947 yılında orduda çavuş olarak görev yaparken tasarlayan makine mühendisi Mihail Kalaşnikov şu an 92 yaşında.