Krizi fırsat olarak gören Türk şirketlerinin, ihracatta yeni bölge arayışıyla başladığı küreselleşme oyunu üretim tesisi kurma yarışına dönüştü. Brezilya'dan Endonezya'ya Belçika'dan Güney Afrika'ya kadar birçok ülkede irili ufaklı 300'den fazla fabrikanın bacasından Türk sermayesi tütüyor. Bunlar arasında en fazla dikkat çekenler arasında ise Eczacıbaşı. Fransa, Almanya, Romanya, Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde 12 tesisi bulunan Eczacıbaşı, Ortadoğu'daki en büyük tesisini Ürdün'e kuruyor. Özellikle VitrA ve Burgbad ile inşaat malzemeleri alanında Avrupa'nın en büyük üreticilerinden biri haline gelen Eczacıbaşı'nın bir diğer dış yatırım ayağı ise nükleer tıp. 2008 yılında Monrol ile yarı yarıya ortaklık yapan Eczacıbaşı, sağlıkta niş ürünlere yönelik üretimlerini Eczacıbaşı-Monrol şirketiyle yapıyor.
TESİS AMMAN'DA
İzmir, Antalya, Malatya, Ankara, İstanbul ve İzmit tesislerinde görüntüleme sistemlerine yönelik ileri teknoloji ilaç üreten Eczacıbaşı, Ürdün'de nükleer tıp yatırımı için düğmeye bastı. Ürdün'ün başkenti Amman'dan kurulacak tesiste PET
(Pozitron Emisyon Tomografisi) için gerekli F18 FDG (Florodeoksi-D-glikoz) üretimi hedefleniyor.
2013'te üretim başlıyor
Ürdün Resmi Haber Ajansı Petra'nın da yer verdiği haberde 2013'te üretime başlayacak tesis, yaklaşık 10 milyon dolara mal olacak. Ülkedeki en yüksek teknolojiye sahip yatırım olması planlanan tesis ile Ürdün dışında bölge ülkelerine de satış gerçekleşecek. Eczacıbaşı yetkilileri Ürdün tesisi için fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirtirken, yatırım için takvimin henüz belli olmadığını açıkladılar. Geçen yıl Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan, Ürdün'de yatırım için çalışma yaptıklarını söylemişti.