GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yeni teşvik sistemini olumlu bulduğunu belirterek, ''Yalnız Gaziantep'in 3. bölgede değil daha üst bir bölgede olmasını bekliyordum. Gaziantep olarak bütün stratejik yatırımları yaparak 5. bölge desteklerinden, organize sanayi bölgelerini genişleterek bir üst bölge desteklerinden yararlanmak için elimizden geleni yapacağız'' dedi.
Konukoğlu, yaptığı açıklamada, yeni teşvik sisteminin hayırlı olmasını diledi.
Genel olarak teşvik sisteminin yapısını iyi bulduğunu, özellikle stratejik yatırımların hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge desteklerinden yararlanması, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımların bir üst kademeye geçmesinin önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, Gaziantep'in yeni teşvik sisteminde 3. bölgede yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Etrafındaki şehirler ise 5. bölgede. Biz isterdik ki Gaziantep 5. bölge içinde değerlendirilsin. Gaziantep'in 3. bölgede olması beni biraz üzdü. Ama Gaziantep olarak bütün stratejik yatırımları yaparak 5. bölge desteklerinden, organize sanayi bölgelerini genişleterek bir üst bölge desteklerinden yararlanmak için elimizden geleni yapacağız. Bize düşen organize sanayi bölgelerini genişletmek, mümkün olduğu kadar kümelenmeler yapıp bu imkanlardan yararlanmak.''
Stratejik yatırımlarla, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretiminin teşvik edileceğini vurgulayan Konukoğlu, yeni teşvik sisteminin cari açık ve ithalatı önlemede başarılı olacağını söyledi. Konukoğlu, ''Cari açığı önleyecek sektörlere bu imkanlar sağlandıktan sonra bunu önlemek için sanayici elini kolunu çemreyip (kolunu sıvayıp) bu işe girecektir. Yatırımların önü açıldı'' dedi.
İl bazında bölgesel teşvikin ''daha objektif bir değerlendirme'' olduğunu ifade eden Adil Konukoğlu, bölgeler ve iller arasındaki gelişmişlik farkının önleneceğini kaydetti.
Gaziantep'in sadece 2009 yılında açıklanan teşvikten yararlandığına işaret eden Konukoğlu, ''Gaziantepli sanayiciler olarak bugüne kadar hep kendi bölgemize yatırım yaptık. Herkes kendi bölgesine, kendi doğduğu şehre bir çivi çakarsa daha hızlı gelişecektir'' diye konuştu.
Adil Konukoğlu, vergi indirimi desteğini de olumlu bulduklarını sözlerine ekledi.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş Yeni Teşvik Sisteminin önemli değişikler getirdiğine işaret ederek ''Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket'' dedi.
Yeni teşvik sistemiyle ilgili açıklama yapan Yalçıntaş, pakette 4 önemli nokta gördüğünü ve bunlara önem verdiğini söyledi.
İlk olarak Türkiye'nin 4 yerine 6 bölgeye ayrılmasının olumlu olduğunu belirten Yalçıntaş, böylece yatırımların az gelişmiş bölgelere gitmesinin teşvik edildiğini bildirdi.
Yalçıntaş, organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlarda aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 yatırımcının bir araya gelerek bir yatırım yapması halinde onlara teşvik geldiğini, bu durumun yeni bir önlem olduğunu işaret ederek, bunun daha büyük işletmeyi ve ortaklığı teşvik ettiğini dile getirdi.
Üçüncü olarak il bazlı bölgesel sisteme geçildiğini dile getiren Yalçıntaş şöyle devam etti:
''Bu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ve sürekli güncellenen bir çalışma. Sistemde bu çalışma baz alınmış. Bu çalışmada iller sosyoekonomik kalkınmışlık düzeyine göre sıralanıyor ve çalışma devamlı güncelleniyor. Bu şu demektir; yeni teşvik sistemi dinamik bir yapıya kavuşacak. Bu çalışma TÜİK tarafından her güncellendiğinde teşvik sistemi de güncellenecek. Bunu çok akılcı bir yaklaşım olarak görüyorum.
Dördüncü söylemek istediğim nokta da bu sistemle beraber 'stratejik yatırımlar' diye bir konsept geldi ve bu çerçevede stratejik yatırımlara teşvik sağlanacak. Bunu hem ülkenin cari açığını azaltmada hem de yüksek katma değerli, yüksek teknolojik ürün üretmede çok etkileyici bir yaklaşım olarak görüyorum.
Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket. Eğer özet olarak söylemek gerekirse, hem sanayi yapısındaki değişimi sağlayacak hem de ithal ettiğimiz ara malların ülkede üretimini sağlama ve de ileri teknolojik ürünlerin üretimine geçişi sağlayacak önemli bir adım. Cari açığı azaltacak ve istihdam yaratacak önlemler var. Uygulamalara geçtikten sonra daha iyi belli olacak.
Yatırımcıyı çekmek açısından büyük fırsatlar sunmasının yanı sıra çok iyi düşünülmüş ve içine stratejik elemanlar konulmuş bir paket.''